DANI O ALLAHOVOM POSLANIKU

U Sarajevu održana centralna mevludska svečanost

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo

A. J. / Anadolija

29.10.2020

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna mevludska svečanost - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Povodom manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah" u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održana je centralna mevludska svečanost, prenosi Anadolija.


Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 16. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.




Lijepa riječ pokreće

U okviru manifestacije održat će se mevludske svečanosti po općinama kao i mevludi za žene.


Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da islamska tradicija Bošnjaka i način na koji bosanski muslimani na ovim prostorima prakticiraju vjeru bazirana je na čistoj ljubavi.


- Svi naši propisi, koje mi ovdje prakticiramo, vjerski islamski propisi zasnivaju se na konceptu ljubavi. Naš koncept života i vjerovanja u BiH, kada je riječ o bosanskim muslimanima, jeste koncept čiste ljubavi. Naš Stvoritelj je ljubav, naša je vjera ljubav, stoga se i svi naši običaji koje imamo u BiH zasnivaju na ljubavi. Stoga je naša poruka našim vjernicima, u ovim za nas važnim danima, da pronađu ljubav u svojim srcima i da tu ljubav po uzoru na našeg poslanika Muhameda a.s., dijele sa ljudima oko sebe - pojasnio je Velić.


Kako je kazao, poruka ovogodišnje manifestacije "Selam, ya Resulallah" jeste lijepa riječ.


- Stoga, pozivamo naše vjernike da, kako je to kazao naš Poslanik, kazuju lijepe riječi. Lijepa riječ pokreće i budi ljubav. Lijepa riječ je snažna, a tih govor je prodoran. Treba da poštujemo riječi i kazivanja Božijeg poslanika, sve preporuke, da čuvamo istinske vrijednosti. Ovi dani nas vraćaju u naša duhovna prostranstva i čista stanja - rekao je Velić.

Afirmacija kulture i tradicije naroda

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" su doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti sa posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, sa naglaskom na lijepu riječ.


Manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, ya Resulallah" trajat će do 16. novembra.


Ovogodišnji centralni mevlud Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera, bit će održan u Gradskoj džamiji u Bihaću s početkom u 18.30 sati, a ovim mevludom bit će obilježen i značajni jubilej za Islamsku zajednicu i naše društvo u cjelini - 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.