AVAZ SAZNAJE

Uskoro objavljivanje tendera za dionicu Mostar jug - tunel Kvanj: 120 miliona KM za novi dio autoputa ka moru

Za ovu dionicu dužine 9,2 kilometra novac osiguran putem EBRD-a

Dio južnog dijela Koridora 5C. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

24.8.2020

Na zvaničnoj stranici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je početak tenderske procedure za nastavak radova na Koridoru 5C. Treći dio tenderske procedure podrazumijeva dio autoputa Mostar jug – tunel Kvanj dužine 9,2 kilometra.


Krajem septembra

Za izgradnju Koridora 5C koji vodi prema moru EBRD, Evropska investiciona banka (EIB) te JP „Autoceste Federacije BiH“ osigurali su 235 miliona eura, odnosno oko 470 miliona KM, koliko iznosi procijenjena vrijednost ovog projekta.

Za dionicu Mostar jug – Tunel Kvanj EBRD je izdvojio 120 miliona KM, odnosno 60 miliona eura. Ovo je za „Avaz“ potvrdio i direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić.

Vizuelizacija južnog dijela autoputa. Arhiv

Realizacijom ovog projekta značajno će se skratiti put građana Bosne i Hercegovine prema moru. 

Osim toga, njegova izgradnja uveliko će doprinijeti i poboljšanju ekonomske situacije u južnom dijelu naše države. 

Kako nam je kazao Terzić, u narednih 45 dana će biti raspisan cjelokupan tender.

Pravila o nabavci

Kako je pojašnjeno na EBRD-ovoj stranici, tražit će se kompanija koja će biti izvođač radova, kao i firma koja će pružati konsultantske usluge tokom realizacije ovog vrlo značajnog projekta.

EBRD naglašava da će eventualni ugovori biti podložni njihovim pravilima o nabavci. Naravno, za učešće će se moći prijaviti firme iz bilo koje zemlje, osim ako u dokumentima nije drugačije određeno.

Danas potpisivanje ugovora za dionicu Tarčin - Konjic

Danas će biti potpisan ugovor o izgradnji autoceste na dionici Tarčin - Konjic, poddionica Tarčin - Ivan, LOT 1, Tarčin - ulaz u tunel Ivan, u sjedištu JP “Autocesta FBiH” u Mostaru.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP “Autoceste FBiH”, Hamed Ramić, direktor “Euro-Asfalt d.o.o.”, u ime konzorcija izvođača radova “Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo” i “Granit AD Skopje”, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka u ime JP „Autoceste FBiH“ i Almedin Husomanović u svojstvu svjedoka u ime konzorcija izvođača. 

Vrijednost ugovora za izgradnju ove poddionice je 77.903.313,84 eura, a sredstva su osigurana putem EIB-a i bespovratnim grant sredstvima od WBIF (sredstva EU) u iznosu od 11,7 miliona eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.