NA LICU MJESTA

Komšije: Adnan Ćatić nije u Blagaju, otišao je u Njemačku!

Nisam puno razgovarao s njim, ali znam da nije ovdje, vidite da su pogašena svjetla u kući, kaže Ćatićev rođak. Adnan je izuzetno dobar čovjek, voljan pomoći svakome, dodaje brico Nume

Ćatić: "Bild" tvrdi da je Tužilaštvo u Kelnu podiglo optužnicu i da čuvenom borcu prijeti deset godina zatvora

E. TRAKO - M. SMAJKIĆ

23.11.2018

Dok je bio u ringu, sve je izgledalo tako lako. Adnan Ćatić, koji se u Njemačkoj borio pod imenom Feliks Šturm (Felix Sturm), rušio je protivnike kao na traci...

 K'o planinski potok

Borac bosanskohercegovačkih korijena pet puta je bio svjetski profesionalni prvak, i to u rasponu od 2003. do 2016. godine, kada je, neočekivano, imao svoju posljednju borbu.

I upravo je meč protiv Rusa Fjodora Čudinova iz februara 2016., u kojem je Adnan postao svjetski super šampion srednje kategorije u WBA verziji, izazvao kontroverze zbog kojih se, prema navodima njemačkih medija, Ćatić suočava i s mogućim višegodišnjim odlaskom iza rešetaka!

Navodno, boksao je pod utjecajem zabranjenih stimulativnih supstanci, što bi, prema strogim njemačkim zakonima, moglo značiti i desetogodišnju kaznu zatvora!

Tako se iz sportskog ringa borba preselila u pravne vode. "Sport Bild" izvijestio je da je tužilaštvo u njemačkom Kelnu podnijelo optužnicu protiv Ćatića (39) za korištenje dopinga i nanošenje teških tjelesnih povreda te da se očekuje odluka suda po ovoj optužnici.

No, u Blagaju kod Mostara, koji su jučer posjetili reporteri "Dnevnog avaza", a odakle su Adnanovi roditelji i gdje je on sagradio kuću, sumnjaju u ove medijske konstrukcije.

- Kakav doping, Adnan je čist k'o planinski potok!

Ovako je jučer reagirao rođak Adnana Ćatića ispred Adnanove kuće.

Prazna kuća

Iznad ogromnih drvenih vrata natpis „All 4 mom" (Sve za mamu). Zaključano. Iza kapije ogromna bijela kuća bez ijednog svjetla.

- Nema Adnana, otišao je u Njemačku - govori nam muškarac prolazeći ulicom.

Kaže da je Ćatićev rođak i da novine lažu.

- Mali mu treba u školu pa su otišli. Nisam puno razgovarao s njim, ali znam da nije ovdje, vidite da su pogašena svjetla - kaže rođak.


U kući sinoć nije bilo nikoga, svjetla pogašena

U blagajskoj čaršiji svi su puni hvale za Ćatića. Redom nabrajaju zasluge ovog sportiste za njihovo mjesto, koje je drugi Ćatićev dom.

- Adnan je izuzetno dobar čovjek, voljan pomoći svakome. Ne bi taj prošao da se ne pozdravi, nema šanse. Dao je i za džamiju novac, pomogao socijalnim slučajevima. Bio je nedavno ovdje, prolazio na biciklu - kaže brico Alija Kaplan zvani Nume.

Dodaje da ne vjeruje da je Adnan bio dopingovan.

- To je ljudska gromada. Ne vjerujem u teorije zavjere, ali možda je nekome i zasmetao. Svi smo gledali da kada pobijedi, uzme zastavu BiH na kojoj piše „Never Forget Srebrenica" - dodaje Nume.

Prekoputa Numetovog salona, mala birtija. Ramo Gološ i Dževad Bobeta sjede i uz kafu upravo pričaju o komšiji Adnanu Ćatiću.

- Niko ti ovdje ne vjeruje da je on nešto zgriješio. To je naš ponos. Igra lopte s omladinom kada dođe. Sa svima dobar. Ne znam opet, ali sumnjam da je on nešto loše uradio - kaže Gološ, a Bobeta odobrava.

- Nevolja, pa hajde - kaže Bobeta i nastavlja:

- Mi smo svi uz njega. Ne valja naš narod. Kada je pobjeđivao, svi su mu aplaudirali, a sad ga pljuju. Neka istraže i neka se jednom pravda pokaže.

 Žele se preseliti u Austriju  

U Blagaju se jučer čulo da Adnan i njegova supruga Jasmin najozbiljnije razmišljaju da se presele u Austriju. Navodno im je previše pritiska u Njemačkoj zbog djece, ali i zato što se Jasmin ne sviđa život ni u Njemačkoj ni u BiH.

Kako smo saznali, Ćatićima se ne dopada bh. školski sistem. Navodno je sina kod kuće podučavala Jasmin, nakon čega su polagali nadu u jednu privatnu školu u Sarajevu. Ubrzo im je i ta opcija postala neprihvatljiva.

 Pljenidba u Leverkuzenu

"Bild" je Ćatićevo ime uvukao u aferu još u avgustu ove godine. Tada je ovaj list naveo da bi višestruki svjetski prvak u boksu mogao ostati bez porodične kuće u njemačkom gradu Leverkuzenu zbog dugovanja.

Kako je prenio "Bild", sud u Leverkuzenu izdao je naredbu o pljenidbi kuće njegovih roditelja, čija se vrijednost procijenjena na 308.000 eura.


Nume, Bobeta i Gološ: Niko ovdje ne vjeruje da je on nešto zgriješio

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.