FAŠIZAM

Hercegovačka vinarija "Zlatna kapljica" prodaje vina s likom Ante Pavelića na etiketama

Krajem septembra jedna gošća u restoranu “Bracera“ ostala šokirana prizorom koji vidi

Google.com

Avaz.ba

10.10.2018

U Bosni i Hercegovini su se uvijek proizvodila dobra vina, naročito kada je riječ o Hercegovini. Ali slučaj s vlasnikom jedne vinarije iz Širokog Brijega koji na etiketama svog vina ima lik hrvatskog fašističkog vođe iz ere Drugog svjetskog rata Ante Pavelića za svaku je osudu.   

Proizvođač vina iz Širokog Brijega, bh. grada s većinskim hrvatskim stanovništvom, prodaje vino koje nosi ime ''Poglavnik'', što je titula koju je koristio hrvatski fašistički ustaški vođa Ante Pavelić.

Ime vlasnika je Božo Pinjuh, a njegova vinarija se zove “Zlatna kapljica”. Za BIRN je kazao da to vino prodaje u Hrvatskoj, ali samo u malim količinama, otprilike 1.000 boca godišnje, i isključivo putem privatnih narudžbi.

Pinjuh kaže da to vino prodaje već 15 godina i da se do sada nije susretao s problemima, iako su hrvatski mediji izvještavali o njegovom proizvodu. 

- Ja sam proizvođač koji je registriran i koji radi sve po zakonu. Za to imam i papire - rekao je Pinjuh.   

Treba reći da u bh. zakonu ne postoji definicija fašističke organizacije, dok ni upotreba simbola koji asociraju na fašizam nije zabranjena u zemlji.   

Krajem septembra jedna gošća u restoranu “Bracera“ u hrvatskom priobalnom gradu Malinska požalila se da se tamo prodaju vina ''Poglavnik''.

- Hrana je super, cijene uobičajene, konobari pristojni. Međutim, na vrlo upadljivom mjestu u restoranu stoje boce vina na kojima piše ''Poglavnik'', a ispod je slika Ante Pavelića - napisala je gošća restorana Đurđica Čilić u ocjeni ovog lokala na Googleu.

''Ovo sada pišem ovdje, a sljedeće što ću napraviti jeste prijava MUP-u i Turističkoj zajednici općine Malinska. Treba da vas bude sram ako ne znate čiju sliku držite u restoranu, a i da znate, onda bi vas trebalo zatvoriti - napisala je Čilić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.