NAJAVLJENI NOVI PROJEKTI

Ovaj grad u BiH nazivaju "dolinom milionera", gradonačelnik otkrio tajnu uspjeha

Čak šest kompanija u gradu imalo je prihode veće od 100 miliona maraka u 2023. godini

Široki Brijeg ima 129 kompanija. Bljesak.info

E. Ć. / Večernji list

15.8.2024

U Širokom Brijegu ima 129 kompanija čiji su godišnji prihodi u 2023. bili veći od milion KM.

No, zanimljivo je da je čak šest kompanija čiji su prihodi bili veći od 100 miliona maraka.

Stoga ovaj grad spada u jednu od sredina sa najvećim brojem uspješnih preduzetnika, odnosno bogatih pojedinaca, piše "Večernji list".

Povoljno poslovno okruženje

Gradonačelnikom Širokog Brijega Miro Kraljević rekao je da je lokalna uprava na vrijeme prepoznala važnost stvaranja povoljnog poslovnog okruženja kao jednog od osnovnih preduvjeta za privlačenje investitora i daljnji rast privrede.

- Grad Široki Brijeg ima atraktivne lokacije za nova ulaganja, a gradske službe su stalna podrška svim poduzetnicima i investitorima. U Širokom Brijegu su do sada oformljene tri poslovno-industrijsko zone. U Širokom Brijegu je aktivno i posluje oko 500 poduzeća i oko 550 samostalnih djelatnosti i obrta. Privredna društva su ostvarila više od dvije milijarde KM prihoda, a dobit je bila veća od 200 miliona KM - rekao je Kraljević za "Večernji list".

Prema njegovim riječima, širokobriješka privreda je pozitivan primjer rasta i razvoja.

- Naši poslodavci kontinuirano šire proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta. Stoga smo uvjereni kako će se ti trendovi nastaviti. Najava o novim pogonima i industrijskim objektima ima, a to je vidljivo na svakom koraku. Stalno imamo zahtjeve za proširenje kapaciteta poslovnih zona - istakao je Kraljević.

Raste stepen zaposlenosti

Dodao je da je stepen zaposlenosti sve veći, a broj zaposlenih je u kontinuiranom porastu i trenutno se bliži broju od 9.000.

- Zaposlenost se povećava svaki dan, što je dobar pokazatelj. Potražnja za radnom snagom je sve veća. Vjerujemo kako će privatni sektor pronaći modele koji će zadovoljiti njihove potrebe - naveo je on.

Potom je istakao kako je svjestan činjenice da nedostaje radne snage.

- Mišljenja sam kako je potrebno pronaći način koji će zadovoljiti sve potrebe. Nužna nam je kvalificirana radna snaga, zbog toga je potrebna konkretna i planska saradnja svih sudionika u procesu. 

Pri tome mislim na poslodavce, sve razine vlasti i na kraju na obrazovni sektor. Poboljšanjem kvalitete života i poslovnih uvjeta otvara se prilika i za povratak naših ljudi - kazao je Kraljević.

Govorio je i o svom ukupnom radu.

- Vodili smo se politikom umijeća mogućega. Radili smo što je bilo moguće izvući u danom trenutku. Mislim da smo dali maksimalno i trudili se da budemo na raspolaganju građanima. Treba uvijek težiti i pokušati napraviti što je moguće bolje i više.

Želimo biti sredina koja će imati razvijene sve sfere društva. Široki Brijeg je prepoznatljiv po svojoj poslovnoj zajednici. Simbioza Gradske uprave, gospodarstva i obrazovanja korak je za održivi rast i razvoj - rekao je Kraljević za "Večernji list".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.