BIH

Delegati kritizirali Zvizdića što je udaljio zemlju od evropskog puta

M. Kadrić

S. D.

27.7.2018

Izvještaj Evropske komisije (EK) o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu skinut je s dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda, jer Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, nije došao na zasjedanje.

Delegati su ocijenili da je besmisleno raspravljati o ovom izvještaju, a da Zvizdić, kojem su delegati namjeravali postaviti brojna pitanja, nije došao na sjednicu.

Delegat Nebojša Radmanović kazao je da je Zvizdić morao danas biti na sjednici i pojasniti zašto nije uradio više za dobrobit zemlje i njen napredak na evropskom putu. A, da nije ništa urađeno, kazao je Radmanović, pokazuje sam izvještaj.

- Svi smo se čudili kada je predsjedavajući Zvizdić govorio o uspjesima Savjeta ministara i tim pokazateljima koje je on iznosio. Pitali smo se da li mi živimo u različitim zemljama. A njega danas nema da nam to pojasni. Činjenica je da su stvari gore nego što stoji u izvještaju. Moralo se raditi mnogo više, a Zvizdić nam je morao reći zašto se nije radilo. Jer, primjerice, na nedavnim evropskim samitima jasno je rečeno da BiH nema nigdje na evropskom putu. Mislim da moramo čuti od Savjeta ministara šta je sa strategijom puta BiH ka EU. Ja smatram prema ovom kako stvari stoje da je neće nikada ni biti – rekao je Radmanović.

Delegat Martin Raguž (HDZ 1990) također je ocijenio da se iz izvještaja može iščitati da vladajuće stranke nisu ni na tragu opredjeljenja za evropski put, a kamoli da je zabilježen bilo kakav napredak.

Ppodvukao je i da su u javnosti plasirani stavovi o velikom napretku BiH ka Evropskoj uniji, a onda se prezentira izvještaj koji secira stanje i ukazuje na probleme u pravosuđu i borbi protiv kriminala.

Delegat Sifet Podžić (DF) ukazao je i na to da, osim što danas na sjednici nema Zvizdića, koji je trebao dati odgovore na brojne nejasnoće i na to zbog čega brojne stvari na evropskom putu nisu urađene da čak ni Zajednička komisija za evropske integracije nije mogla uoči današnjeg zasjedanja Doma održati svoju sjednicu jer nije bilo kvoruma. I to, kazao je Podžić, govori o odnosu vladajućih struktura prema evropskom putu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.