DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Zvizdić na godišnjicu paljenja Vijećnice: Knjige su oduvijek bile izvor straha za neobrazovane

Brojne biblioteke koje su čuvale najdragocjenije blago različitih civilizacija su uvijek kroz historiju bile uništavane i spaljivane, dodao je

Avaz

FENA

25.8.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić oglasio se na Facebook profilu povodom 32 godine od paljenja sarajevske Vijećnice od pripadnika tzv. "VRS".

- Knjige su oduvijek bile izvor straha za neobrazovane i necivilizirane horde željne ubijanja i razaranja. Brojne biblioteke koje su čuvale najdragocjenije blago različitih civilizacija su uvijek kroz historiju bile uništavane i spaljivane od ideologa i izvršilaca politike zla, mržnje, rasizma i ksenofobije. I tako je bilo još od Mezopotamije pa do danas, od asirske i etrurske biblioteke, pa do Aleksandrijske biblioteke, bagdadske Kuće mudrosti, knjiga Andaluzije, svetih spisa Maja, spaljivanja knjiga od strane nacista.Da bi se XX stoljeće u Evropi završilo sa zločinačkim spaljivanjem Vijećnice sa skoro dva miliona knjiga i rukopisa neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine - napisao je Zvizdić.

“Nacionalsocijalisti su 1933. spaljivali knjige, 1938. su palili sinagoge , a od 1942. do 1945. su u holokaustu gorjeli ljudi”, pisali su i upozoravali poslije Drugog svjetskog rata brojni evropski intelektualci i historičari, podsjeća Zvizdić i napominje da je to vrlo jasno rekao H.Heine: “Gdje se spaljuju knjige, na kraju se spaljuju i ljudi”.

- Nažalost, barbarski čin paljenja Vijećnice/biblioteke nije za tadašnju Evropu bio dovoljan podsjetnik na slične i strašne događaje iz sopstvene i vrlo bliske prošlosti, pa su se najstrašniji događaji iz evropske historije ponovili u BiH: 1992. su pripadnici tzv. VRS spalili Vijećnicu i biblioteku, poslije čega je počelo četvrtogodišnje ubijanje i spaljivanje nedužnih civila, razaranje gradova, rušenje džamija, da bi se završilo sa genocidom u Srebrenici. Nadamo se da su poslije agresije i razaranja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, etničkog čišćenja i ubijanja Bošnjaka, genocida i urbicida izvučene poruke i pouke koje će u budućnosti na vrijeme zaustaviti promotore i izvršitelje zla, mržnje i sukoba - napisao je Zvizdić na svom Facebook profilu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.