SUĐENJE U SARAJEVU

Monstrumu svi krivi jer nije mogao viđati dijete: Ubica Emire Maslan provocirao njenu rodbinu

Anel Bećirović smijao se svjedocima i optuživao rodbinu da mu nisu dali da viđa dijete

Anel Bećirović: Smijao se svjedocima. Avaz

4.9.2024

Emotivnim svjedočenjem rodbine ubijene Emire Maslan, kao i njenog poslodavca, u ponedjeljak je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, nastavljeno suđenje Anelu Bećiroviću (35) koji je u novembru prošle godine pucao u potiljak bivšoj nevjenčanoj supruzi Emiri. Tereti se i za teški slučaj nasilja u porodici i nedozvoljeno držanje oružja.

Pronalazak tijela

Emir Grobović bio je poslodavac Emire Maslan s kojim se čula 12. novembra, jer je on išao na put, a ona je trebala otvoriti radnju. On je ispričao da je drugog dana vidio da Emira nije došla na posao i da nije otvorila radnju i nije se se javljala na mobitel. Osjećajući da nešto nije uredu, jer se Emira uvijek javljala, Grobović je otišao do njenog satana, ali niko nije otvarao vrata. Zvao je njenu prijateljicu i majku, a na kraju se obratio policiji koja mu je predložila da angažira firmu „Hudini“ uz čiju pomoć su uspjeli da uđu u stan.

- Imao sam loš osjećaj, u stan je ušla njena prijateljica i počela vrištati, ja nisam ulazio – kazao je Grobović kod koga je Emira počela raditi po izlasku iz sigurne kuće

Maslan: Mučki ubijena. Avaz

On je naveo da je Emira svima pričala da je imala probleme u braku s Anelom, te da je bila u strahu da će je ubiti.

- Prvi ja nisam to shvatao ozbiljno, a sad je potpuno razumijem – kazao je Grobović.

Anel Bećirović je za sve svjedoke imao pitanja koja su se svela na konstatacije što je sve isprovociralo. Grobovića je pitao zna li da mu Emira nije dala da čuva dijete.

- Ona je govorila da loše utječeš na dijete – kazao je svjedok, nakon čega je optuženi kazao da je sedam dana prije ubistva sat i po čekao na kiši ispred njene zgrade i slao joj poruke i nije mu dala dijete.

- Govorila je da je malog bilo strah. Nikad ružno nije ništa rekla protiv tebe, ali se bojala da ćeš ovo uraditi. Evo šta si uradio s njom – kazao je Grobović.

Mujčinović: Zastupa porodicu ubijene. Avaz

On je ispričao da je Emira kazala da je jednom zatekla Anela kako karticom lupa (kao neko ko priprema drogu op. a), na šta je optuženi izjavio da se tada nije drogirao.

Tetić ubijene Emire Maslan Aldin Dešavac ispričao je da je po dolasku na Alipašino Polje saznao da je Emira ubijena. Raspitivao se je li dijete u stanu, na šta mu je rečeno da nije.

- Bio sam malo drzak prema inspektoru. Dao sam Anelovu adresu u Aleji Lipa jer je očito bilo da je on i niko drugi. Kazao sam inspektoru da će možda imati na savjesti četverogodišnje dijete – naveo je Dešavac kojeg je isprovocirao smijeh optuženog, koji je dobacio da su pričali da će dijete baciti.

- Nemoj se smijati. Ko je tebi dao za pravo da se javljaš – naveo je Dešavac, koji je potom ispričao da je Emira znala često da ga nazove i plačući traži da dođe.

- Pozivala me nekoliko puta. Gospodin se umili, veliki je manipulator, znao je ubijediti da je sve uredu – kazao je Dešavac.

Ispričao je da je dijete nakon pronalaska u njegovom stanu bilo u šoku, te da su ga on i supruga morali odvesti u Dom, jer nije htio otići sa službenicima Centra za socijalni rad.

- Mi smo dijete predali u Dom. Jado, jadni. Jad. – obratio se Dešavac optuženom.

Dijete u šoku

U ponedjeljak je svjedočila i njegova supruga Amela Dešavac koja je za optuženog kazala da je bio psihički naporan. Emira je, prema njenim riječima, često plakala i zvala ih. Prvi put je u sigurnoj kući Emira bila tri mjeseca, nakon čega se, kako je rekla svjedokinja, po savjetu Centra za socijalni rad vratila Anelu.

Godinu je bila s njim, nakon čega je ponovo otišla u sigurnu kuću. Prema riječima svjedokinje, Emira je dobila starateljstvo nad njihovim djetetom. Anel je mogao viđeti dijete svakih 15 dana i to da ode po njega u vrtić i da ga vrati u vrtić kako ne bi Emira s njim imala dodira.

Svjedokinja je također kazala da su ih nakon pronalaska tijela inspektori ozbiljno shvatili tek kada su im rekli da Anel može ozbiljno ugroziti dijete.

- Dijete je bilo bijelo, u šoku , bio je gladan, ali nije htio da jede pizzu koju su mu policajci kupili, jer je na njoj bilo nešto što ne voli. Samo je crtao krugove i ništa nije pričao – navela je Amela Dešanović kakvo je bilo stanje mališana nakon što ga je policija odvela od oca.

Anel Bećirović. Avaz

Anel Bećirović, koji nije odustao od provokacija, nije niti ijednog momenta izrazio suosjećanje s porodicom već je nastavio s konstatacijama rekavši: „Šta mislite kako je meni bilo strašno što ga nisam mogao vidjeti“.

Amela Dešanović kazala je da nije tačno da mu Emira nije htjela davati dijete i da je često govorila da dijete ima oca i da mora biti s njim, jer je i sama rano ostala bez oca i zna kako je djetetu bez njega.

- Ti ga nikada nisi vraćao na vrijeme. Nikada dijete nije bilo sretno – navela je kroz suze svjedokinja i dodala:

- Dijete sada lijepo napreduje – kazala je uplakana Amela Dešanović, koja je navela da je i Emirina majka Fatima kćerci govorila da dijete odvede ocu.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. septembar.

Vjeruju u pravosuđe

Advokatica Amila Mujčinović, koja zastupa porodicu Maslan, nakon pretresa je izjavila:

- Porodica oštećenih dala je meni legitimitet da izjavim da neprikosnoveno vjeruju u pravosuđe ove države i da se nadamo pozitivnom ishodu. Mi smo zadovoljni današnjim suđenjem.

Zaključao se s djetetom

Sve se dešavalo 12. i 13. novembra 2023. kada je Bećirović, koji je imao zabranu prilaska supruzi zbog nasilja u porodici, došao u njen stan u Bosanskoj ulici da joj preda dijete, a sa sobom je ponio pištolj. Bećirović je također ugrozio psihičko zdravlje svog tada 4-godišnjeg sinčića pred čijim očima mu je ubio majku, a potom se s njim zaključao u stanu kada je policija došla da ga hapsi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.