REAKCIJE

Damir Uzunović: Nota o misi za Blajburg nije stav P.E.N.-a

Dodjela Andrićeve nagrade u Višegradu autoru koji se hvali da ubija Čečene je isto bio moment da se Centar izjasni

Damir Uzunović. Arhiva

Piše: L. Sarajlić-Ramović/Avaz.ba

21.5.2020

Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Željko Ivanković i Ivica Đikić zatražili su da budu izbrisani iz članstva P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini. Razlog je saopćenje P.E.N. centra od prošle sedmice, uoči mise za Blajburg u Sarajevu, u kojem su tražili da ona bude otkazana „iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina“.


Praksa derogiranja

Jergović je obrazložio kako ne nalazi svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u BiH, u čijem je osnivanju učestvovao 31. oktobra 1992., i današnjeg. Isti potez, kao četvorica kolega, povukli su Milo Jukić i Mirko Marjanović, a njihova obrazloženja Jergović je podijelio na svom Facebook profilu. 


- S obzirom na potpunu ideologizaciju i, rekao bih, zastranjenje jednog broja članova P.E.N. centra u političke vode, vjerujem kako nema potrebe da dodatno obrazlažem svoju molbu da moje ime s današnjim datumom brišete s popisa članova - naveo je, između ostalog, u svom pismu Milo Jukić.

Mirko Marjanović piše kako je 13. juna 2016. u 18.30 sati poslao Upravnom odboru P.E.N.-a BiH i svim njegovim članovima poruku:

- Nakon pažljivog čitanja reakcija Edina Pobrića, Envera Kazaza i Ivana Lovrenovića na smjenu Tanje Stupar-Trifunović i Josipa Mlakića iz redakcije časopisa „Novi Izraz“, kao jedan od osnivača P.E.N-a ne mogu odšutjeti način na koji je to njegov UO učinio. I način i postupak su neprihvatljivi i uvredljivi. Derogiraju sam duh P.E.N.-a. Ako svoju odluku o smjeni spomenutih pisaca iz redakcije časopisa „Novi izraz“ UO primijeni i praksu derogiranja i diskvalifikacije nastavi, molim da me briše sa spiska svojih članova.

Marjanović ističe kako je UO P.E.N.-a svoju odluku davno primijenio i ''ovu uglednu međunarodnu udrugu očistio od 'nekompetentnih' za uređivanje svoga glasila, a moj zahtjev prešutio, ponovno molim da me od danas ne smatrate svojim članom''.


Napraviti princip

Damir Uzunović, član Suda časti, za „Avaz“ kaže da „protestna nota zbog mise za Blajburg“ nije stav P.E. N. centra u BiH, nego isključivo onih koji su potpisali to pismo. 


- Ne treba to biti selektivno samo za jedan događaj. Desio se i događaj dodjele Andrićeve nagrade u Višegradu autoru koji se hvali da ubija Čečene. To je isto bio moment da se Centar izjasni. Treba osuditi sve što nije dobro i što ne valja, a u BiH ima jako puno za osuditi. Treba napraviti princip i da se odnosi na sve slične situacije - poručuje Uzunović.

Kujović i "njihovi razlozi"

Predsjednik Upravnog odbora P.E. N.-a Asmir Kujović medijima je tek kratko potvrdio da je dobio pisma četiri člana, ali da „njihovi razlozi nisu nešto što Uprava P.E.N.-a smatra da treba u njihovo ime iznositi u javnost“. 

Osim Kujovića, „protestnu notu“, kako je Uzunović naziva, potpisali su Adisa Bašić, Aleksandra Čvorović, Amir Brka, Amira Sadiković, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anisa Avdagić, Bjanka Alajbegović, Damir Arsenijević, Darko Cvijetić, Elma Porobić, Elvedin Nezirović, Emina Žuna, Enver Kazaz, Ervin Mujabašić, Fadila Nura Haver, Ferida Duraković, Goran Sarić i drugi.

Asmir Kujović. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.