SAVJETI STRUČNJAKA

Četiri pića koja bismo trebali konzumirati ako patimo od visokog krvnog pritiska

Jedan od načina na koji ljudi često narušavaju svoje zdravlje nije samo pogrešan odabir namirnica koje jedu već i onoga što piju

Cijeđeni sokovi su pravi izbor. Instagram

M. Z.

27.7.2023

Jedan od načina na koji ljudi često narušavaju svoje zdravlje nije samo pogrešan odabir namirnica koje jedu već i onoga što piju. Kako objašnjavaju dijetetičari, postoje određeni napici koji mogu sniziti povišeni krvni pritisak te nam tako pomoći u sprečavanju neželjenih zdravstvenih posljedica ovog sve češćeg problema, donosi Healthy.

-Iako se ova pića ne mogu doista klasificirati kao tretman, osim možda u slučajevima lagano povišenog krvnog pritiska, vrlo su koristan dodatak lijekovima za snižavanje pritiska i trebali bi se smatrati dijelom pacijentovog holističkog liječenja visokog krvnog pritiska - smatra kardiolog Nik Vest (Nick West).

Mlijeko s niskim udjelom masti

Tek jedna čaša mlijeka dnevno može nam pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska, objašnjava nutricionistica Kimberli Snodgras (Kimberly Snodgrass). Ona tvrdi kako je poznato da mlijeko s niskim udjelom masti u sebi također sadrži velike količine vitamina D koji potiče zdrav krvni pritisak.

Sok od cvekle

- Cikla je bogata takozvanim dijetalnim nitratima, spojem za koji je dokazano da ima djelotvoran učinak na snižavanje krvnog pritiska - kaže Snodgras. Isto tako, dodaje da njen sok snižava krvni pritisak zbog velikog sastava vitamina, minerala i antioksidansa. Učinkovitost soka od cvekle potkrijepljena i kliničkim ispitivanjem koje pokazuje poboljšanje krvnog pritiska kod onih ljudi koji su redovno pili sok od sirove cvekle.

Sok od rajčice

Dokazano je da sok od rajčice poboljšava nivo krvnog pritiska. Vest savjetuje da uvijek prednost dajemo neslanoj verziji ovog soka jer se upravo za nju pokazalo kako učinkovito snižava krvni pritisak i holesterol, zahvaljujući velikim količinama vitamina C i antioksidansa koje sadrži.

Sok od bobičastog voća

Bobičasto voće prvenstveno sadrži velike količine antioksidansa koji su odlični za usporavanje starenja.

- U brojnim dosadašnjim studijama otkriveno je kako redovna konzumacija bobičastog voća snižava i krvni pritisak. Bobičasto voće možete dodati u zobene pahuljice ili kao međuobrok kako biste unijeli više antioksidansa u svoju prehranu - napominje Snodgras.

Dodaje kako bismo, ako već kupujemo sok od bobičastog voća, trebali odabrati svježi ili neprerađeni sok. Naime, konzervirani sokovi u sebi obično sadrže velike količine dodanog, rafiniranog šećera i visoki udio natrija, što može imati suprotan učinak na nivo našeg krvnog pritiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.