Istraživanje singapurskih i britanskih naučnika sugerira kako pijenje čaja pozitivno utječe na strukturu mozga te smanjuje izglede za kognitivni pad u starijoj životnoj dobi. Za potrebe studije 36 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja praćeno je od 45. do 60. godine života.
Koristeći se snimkama uređaja za magnetsku rezonancu i neuropsihološkim testovima, istraživači su tokom promatranog razdoblja pratili kognitivnu funkciju i promjene u strukturi mozga sudionika istraživanja.
Kako piše stručni časopis Aging, najbolje rezultate imali su ispitanici koji su čaj pili najmanje 4 puta sedmično tokom više godina. Kod osoba najsklonijih konzumaciji čaja rizik za kognitivni pad bio je oko 50 posto manji nego kod osoba koje uopće nisu pile čaj.
Nalazi kanadskih naučnika s McMaster University sugeriraju kako bi maksimalno 35 posto dnevno unesenih kalorija trebalo biti porijeklom iz masti, a 50 posto iz ugljikohidrata. U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 135000 ispitanika iz 18 zemalja. Pokazalo se kako povećanjem udjela kalorija porijeklom iz ugljikohidrata na više od 50 procenata proporcionalno raste rizik za srčani i moždani udar te smrt. Dodatno povećanje rizika zabilježeno je kod ispitanika čiji su ugljikohidrati bili porijeklom iz šećera i prerađenih žitarica.
Kod masti se ključnim pokazalo izbjegavanje unosa zasićenih masti te što češći unos polinezasićenih masti iz ribe i orašastih plodova.
Američki naučnici otkrili su da svakodnevno konzumiranje luka i bijelog luka može značajno smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Ovo istraživanje također ističe važnost konzumiranja namirnica biljnog porijekla u borbi protiv raka i to posebno raka dojke. Žene koje su jele luk i bijeli luk više od jednom dnevno, imale su 67 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi s ženama koje ih nikad nisu jele.
Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da konzumacija luka i bijelog luka ima zaštitna svojstva protiv raka dojke, ističu naučnici.
Od ranije je poznato da organosulfarni spojevi u bijelom luku pokazuju zaštitne učinke protiv raka jednjaka, raka želuca, raka debelog crijeva i raka pluća.