Australski naučnici su utvrdili da će koncentracija inzulina i šećera u krvi nakon obroka biti 24 do 30 posto niža ako se, umjesto što se satima sjedi nakon jela, prošeta barem dvije do tri minute svakih 20-ak minuta.
- Kad sjedimo naši su mišići u stanju neaktivnosti i stoga ne pomažu našem tijelu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa, kazao je Dejvid Danstan (David Dunstan), profesor s australijskog "Baker IDI Heart and Diabetes Institute" u Melburnu.
Danstan i njegov tim pratili su 19 pretilih osoba koje se nisu puno kretale te su im u laboratoriji tokom sedam sati, svaki sat, mjerili koncentraciju inzulina i šećera u krvi.
Nakon prva dva sata mjerenja popili bi visokokalorični napitak bogat šećerima i mastima, a nakon toga mjeren im je nivo krvi i inzulina daljnjih pet sati, s tim da bi jedan dan tih pet sati mirovali, a drugi bi "protegnuli" noge na dvije minute svakih 20 minuta.
U danima u kojima su sjedili nakon obroka utvrđeno je da su koncentracija šećera i inzulina bile 24 do 30 posto više nego u dane kad bi se prošetali dvije minute nakon obroka.
- Ono što me je šokiralo je ne toliko otkriće koliko je umjerena aktivnost dobra nego koliko je sjedenje loše, kazao je Beri Braun (Barry Brown) sa Univerziteta u Masačusetsu u Amherstu.