ISTRAŽIVANJA

Konzumiranjem jogurta manje šansi za rak

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba

Ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća. Ilustracija

Zdravlje u kući

18.1.2020

Konzumiranje jogurta i namirnica bogatih vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, pokazali su rezultati nove američke studije.   

Naučnici podsjećaju da je prednost konzumiranja namirnica bogatih vlaknima i jogurta te njihov utjecaj na zdravlje već utvrđeno kada su posrijedi kardiovaskularne bolesti i karcinomi probavnog sistema.  

Nova otkrića temelje se na analizi podataka iz studija koje su obuhvatile 1,4 miliona odraslih osoba iz SAD te iz eVropskih i azijskih zemalja. Ona upućuju na to da ovakva vrsta prehrane može učinkovito spriječiti razvoj raka pluća.  

Za ovaj pozitivan učinak odgovorna su prebiotička svojstva namirnica i probiotička svojstva jogurta koja mogu neovisno ili sinergistički modulirati mikrobiotu crijeva na kvalitetan način. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.