SAVJETI

Narom protiv karcinoma

Često jedenje šipka može smanjiti upale u probavnom traktu

Može umanjiti upalu u ćelijama raka dojke i debelog crijeva. Ilustracija

Zdravlje u kući

3.10.2019

Šipak ili nar voće je koje sadrži mnoštvo korisnih spojeva koji čuvaju srce, pomažu u snižavanju lošeg holesterola, kod upala i gingivitisa, a daju i snagu za bolje vježbanje. Ne možete jesti koru, ali možete jesti sjemenke iznutra.

Ljudi konzumiraju ove sjemenke sirove ili samljevene u sok. Jedna šoljica sjemenki šipka sadrži: 7 g vlakana, 3 g proteina, 30 posto preporučene dnevne količine vitamina C, 36 posto vitamina K, 16 posto RDA folata i 12 posto kalija, 24 g šećera i 144 kalorije.

Ali, ono što ih izdvaja jesu snažni biljni spojevi u njima koji imaju izvrsne ljekovite osobine. Jedan od glavnih pokretača raka, srčanih bolesti, Alchajmerove bolesti i pretilosti jeste hronična upala. Snažna protuupalna svojstva šipku daje antioksidans punicalagin.

Često jedenje šipka može smanjiti upale u probavnom traktu. Također, može umanjiti upalu u ćelijama raka dojke i debelog crijeva. Istraživanje je otkrilo da 250 mililitara soka dnevno tokom otprilike tri mjeseca smanjuje markere upala. Ekstrakt šipka može odgoditi i širenje ćelija raka i uzrokovati smrt tih ćelija, otkrila su laboratorijska istraživanja. 

Ljudi koji imaju visok krvni pritisak skloniji su srčanom ili moždanom udaru. Istraživanje je otkrilo da su ga oni koji pate od povišenog krvnog pritiska znatno snizili nakon što su tokom dvije sedmice pili 150 mililitara soka od šipka svaki dan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.