ISTRAŽIVANJA

So kao uzrok smrti

Uz to, stručnjaci ističu nedovoljan unos cjelovitih žitarica, povrća i voća.

Oodgovoran za oko 3 miliona preuranjenih smrti godišnje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.6.2019

Istraživanje objavljeno u naučnom  časopisu The Lancet sugerira kako je nekvalitetna prehrana odgovorna za 11 miliona preuranjenih smrti u svijetu godišnje. Riječ je o petini svih smrti u svijetu, a 10 od 11 miliona smrti povezanih s nekvalitetnom prehranom posljedica je kardiovaskularnih bolesti. 

Prema podacima američkih znanstvenika s University of Washington, nekvalitetna prehrana odnosi više života nego pušenje. Poseban problem je unos hrane s previsokim udjelom soli, odgovoran za oko 3 miliona preuranjenih smrti godišnje.

Uz to, stručnjaci ističu nedovoljan unos cjelovitih žitarica, povrća i voća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.