DIJETA

Lan, bamija i kopar – prava pomoć dijabetičarima

Priroda ima niz namirnica koje mogu biti efikasna pomoć šećerašima u kontroli nivoa glukoze u krvi

Ove zdrave sjemenke obiluju alfa-linolenskom kiselinom. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.2.2019

Pravi režim ishrane obavezan je za dobru kontrolu dijabetesa. Zato bi dijabetičari u svoju prehranu, osim integralnih žitarica i mahunarki, svakako trebali uvrstiti tri biljne namirnice koje izvrsno reguliraju glukozu u krvi - to su lan, bamija ili okra i kopar. 

Ove tri biljke imaju niski glikemički indeks, sprečavaju pojavu upalnih stanja i otpornosti na inzulin. Osim toga bogate su vitaminima i mineralima te pridonose zdravom gubitku kilograma

 1. Lanene sjemenke

Osobe koje imaju predijabetes, odnosno poremećaj tolerancije glukoze, svakako bi trebale konzumirati lan. Naime, antioksidansi u lanenim sjemenkama sprečavaju upalna stanja i otpornost na inzulin te na taj način štite od dijabetesa.

Ove zdrave sjemenke obiluju alfa-linolenskom kiselinom, koja spada među omega-3 masne kiseline. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama dokazano povećava osjetljivost na inzulin. Studija provedena 2016. godine pokazala je djelotvornost lanenih sjemenki kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Lan također snižava nivoe hemoglobina A1c, na koji je vezana glukoza kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumacijom lanenih sjemenki dijabetičari mogu sniziti i postprandijalnu glukozu, odnosno nivo šećera u krvi poslije obroka, za čak 28 posto!

- Primjena - Lanene sjemenke možete dodavati u povrtna jela i salate ili ih umiješati u smoothije i bezglutenski kruh. Preporučuje se konzumacija 1-2 kašike mljevenih lanenih sjemenki na dan.

2. Bamija ili okra

Ovo izuzetno zdravo povrće uravnotežuje glukozu u krvi, pa se smatra superhranom za dijabetičare. Zbog izgleda bamiju nazivaju i „damini prsti“. Sadrži malo kalorija - na 100 grama ima svega 30 kcal.

Bamija ima nizak glikemijski indeks te je prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom C koji snaži imunitet. Osobe oboljele od dijabetesa sklonije su i brojnim drugim oboljenjima pa je izuzetno važno ojačati obrambeni sistem organizma.

Budući da obiluje vlaknima, bamija usporava apsorpciju glukoze u crijevima te smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. Bamija pomaže kod dijabetesa tipa 1 i 2 te gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti tokom trudnoće).

Ovo povrće pomaže metabolizmu ugljikohidrata zahvaljujući enzimima koje sadrži.

Također, potiče rad beta-ćelija u gušterači koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

- Primjena - Bamiju možete jesti kuhanu. Dodajte joj prstohvat soli i iscijeđenu polovicu limuna radi boljeg okusa. Možete si pripremiti i vodu s bamijom: narežite bamiju na komadiće, stavite je u vodu, poklopite i ostavite preko noći. Ujutro popijte vodu. Ova voda pomoći će reguliranju nivoa glukoze u krvi.

 3. Kopar

Stari Grci, Rimljani i Arapi ovu su mediteransku biljku koristili u ljekovite svrhe, ali su je konzumirali i kao začin. Kopar ima nizak glikemijski indeks te obiluje mineralima i vitaminima, kao i zdravim fitonutrijentima.

Lišće i sjemenke ove biljke pomažu u kontroli nivoa razina glukoze u krvi. Prema riječima američkog botaničara dr. Jamesa Dukea, kopar sadrži 70 različitih biljnih tvari koje mogu pomoći kod dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt lišća kopra pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 koji je nastao kao posljedica uzimanja steroidnih lijekova.

- Primjena - Pripremite sok od lišća kopra. Dobro isperite šaku svježeg kopra, stavite je u blender pa izmiksajte na najvećoj brzini. Pijte sok ujutro ili navečer uz dodatak prstohvata soli i polovice iscijeđenog limuna radi boljeg okusa.

Svježi kopar možete dodavati u povrtne juhe, salate, rižu i druga jela. Kad je riječ o sjemenkama, možete ih žvakati ili samljeti u prah pa dodavati u svoja jela.

Čak i ako nemate dijabetes, konzumirajte ovaj zdravi začin kako biste držali pod kontrolom nivoe glukoze u krvi.

 Iz dijabetičke biljne apoteke

Ostale biljke koje pomažu kod dijabetesa su: bosiljak, ružmarin, kadulja, borovnica, kamilica,cimet, maslačak, koromač, bijeli luk, đumbir, nana.

Savjet: Kod dijabetesa je vrlo važno iz prehrane izbaciti rafinirane žitarice i bijeli šećer kako biste uravnotežili nivo šećera u krvi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.