ISTRAŽIVANJA

Sir na viljušku!

Studija upućuje na to da mozak donosi zaključke o hrani čak i prije nego je probamo

Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjiru. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.12.2018

Veličina, težina, oblik i boja pribora također utječu na doživljaj okusa, kažu stručnjaci sa Sveučilišta u Oxfordu. Sir djeluje slanije ako ga jedemo nožem nego viljuškom, dok bijele kašike čine jogurt ukusnijim, pokazala su istraživanja. 

Studija upućuje na to da mozak donosi zaključke o hrani čak i prije nego je probamo. Više od stotine studenata sudjelovalo je u tri pokusa kojim se istraživao utjecaj težine, boje i oblika pribora za jelo na okus hrane. 

- Okus hrane je višečulno iskustvo koje uključuje okus, osjećaj hrane u ustima, aromu i izgled - kažu profesori Čarls Spenser (Charles Spencer) i Vanesa Herer (Vanessa Harrar). 

- Čak i prije nego što stavimo hranu u usta, naši mozgovi već su o njoj donijeli zaključke koji utječu na naše ukupno iskustvo. Hrana je puno više od onoga što vidimo na tanjiru. Puno stvari za koje smo mislili da ne utječu zapravo imaju utjecaja i neuronauka će tu imati sve više posla - zaključio je profesor Spenser. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.