ISTRAŽIVANJA

Kako prehrana utječe na Alzheimer

Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu JAMA Neurology

Prehrana ima pozitivan utjecaj na prisutnost i djelovanje inzulina. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.12.2018

Prehrana s malim udjelom masti i ugljikohidrata dovodi do smanjenja prisutnosti beta-amiloidnih proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću. Američki naučnici s Wake Forest University vjeruju kako njihovi nalazi ukazuju na biohemijske uzroke već uočene veze između prehrambenih navika i Alzheimerove bolesti. 

Uz to, utvrđeno je kako ovakva prehrana ima značajan pozitivan utjecaj na prisutnost i djelovanje inzulina kod ispitanika. Ranije studije su već utvrdile kako rezistencija na inzulin i dijabetes povećavaju rizik za razvoj Alzheimerove bolesti. 

U istraživanju koje je trajalo četiri sedmice sudjelovalo je 47 ispitanika starije životne dobi. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu JAMA Neurology.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.