Obilje vitamina C i sumpora koji se nalaze u kupusu odgovorno je što ovo povrće uspješno uklanja slobodne radikale i mokraćnu kiselinu, koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma.
Osim toga, svježi kupus sprečava apsorpciju masnoća nakon obroka i na taj način snižava nivo holesterola. Tokom žvakanja i sjeckanja iz kupusa se oslobađaju izotiocijanati i indoli, supstance za koje je dokazano da djeluju preventivno protiv raka.
Svježi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani odličan za detoksikaciju i jedno od najboljih sredstava protiv napetosti, tjeskobe, slabosti i loše koncentracije.
Brojne studije potvrdile su da ljudi koji često jedu kupus rijetko imaju problema s probavom, debelim crijevom, plućima i kožom. Također, osobe koje imaju visok nivo antioksidanasa dobivenih iz hrane rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, moždanog udara i katarakte.
Čaša svježe cijeđenog soka od kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i smanjuje ili potpuno uklanja probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.