SAVJETI

Kako da cijelu zimu ostanete zdravi

Trebalo bi birati hranu iz svog podneblja te jesti što više kuhanog, a što je moguće više iz jelovnika izbaciti prženu hranu i šećer

Birati hranu iz svog podneblja. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.10.2018

Dvaput u godini, u proljeće i ujesen, trebalo bi pojačano uzimati vitaminske dodatke prehrani. Već sad bi trebalo početi s unosom vitamina, jer kad se razbolite, tad je već kasno. Hranom je teško unijeti potrebne vitamine i minerale, jer je suviše prerađena, a način na koji je pripremamo, poništava njihovo djelovanje.

Nervni sistem

Zato bi trebalo birati hranu iz svog podneblja te jesti što više kuhanog, a što je moguće više iz jelovnika izbaciti prženu hranu i šećer. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na dodatke bogate antioksidansima (A, C, E i cink), jer igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Ove antioksidanse najbolje je uzimati zajedno, jer imaju sinergično djelovanje.

U vrijeme prehlada i viroza trebalo bi pripaziti i na unos vitamina grupe B, koji tijelu vraćaju energiju i obnavljaju nervni sistem te tako i jačaju čitav odbrambeni sistem organizma. Posebnu pažnju na unos vitamina i minerala trebali bi posvetiti sportisti, trudnice, ljudi sa šećernom bolešću te oni sa pojačanim psihofizičkim opterećenjem. Također, potrebno je uvesti promjene u prehrani, jer previše šećera doslovno ubija imunitet i minerali, a posebno cink, željezo, magnezij i selen, imaju važnu ulogu u podizanju imuniteta.

Da biste svakog dana dobili potrebnu dozu vitamina i minerala te na prirodan način ojačali imunitet i tijelu osigurali energiju, izmiksajte kivi, narandžu, pola limuna, pola banane i kašiku meda. Ako ste ljubitelj voća i povrća, ovom napitku za jačanje imuniteta dodajte i šaku zelenog lisnatog povrća, koje je bogato mineralima, a koje, zajedno s vitaminima iz voća, čini odličnu kombinaciju za imunitet.

Zeleno povrće

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, pomaže tijelu da hranu pretvori u energiju. Dobar izvor vitamina B2 su sve vrste obogaćenog hljeba i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te u mesu peradi. Manjak vitamina B2 može izazvati raspukline na uglovima usana, neprestane upale grla, osipe na koži, ljubičastu boju jezika te preosjetljivost na svjetlost.

Protiv infekcija

Najbolji izvor vitamina C su citrusi, crvena paprika, brokula, špinat, paradajz, krompir, kupus i kivi. Ovaj antioksidans ima važnu ulogu u sprečavanju infekcija, dok manjak vitamina C može izazvati slabokrvnost, ispadanje zuba, bolove u zglobovima, spor proces izlječenja te gubitak kose.

Snaga cinka

Cink pomaže u održavanju jakog imuniteta te zdravog reproduktivnog sistema, posebno kod muškaraca. Ima ga u mesu, ribi, grahu, cjelovitim žitaricama, sjemenkama bundeve, gljivama i pivskom kvascu. Pušenje i prekomjerno pijenje alkohola negativno utječu na nivo cinka u tijelu.

Šetajte zbog vitamina D

Vitamin D pomaže pri apsorpciji i očuvanju nivoa kalcija i fosfora u tijelu, koji su vrlo važni za zdrave kosti. Izvori vitamina D su mlijeko, riblje ulje, maslac i žumance. Potrebnu dozu vitamina D možete osigurati i tako da provedete što više vremena na zraku i suncu, ujesen i zimi najmanje po 45 minuta dnevno.

Higijena

Ljudi ujesen i zimi većinu vremena provedu u zatvorenim prostorima, u direktnom dodiru s virusima i bakterijama koji vrebaju sa stolova, kvaka, telefonskih slušalica i slično. Zato je važno redovno prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i očiju, jer mikrobi u tijelo najlakše ulaze putem sluznica. Ruke je potrebno prati u toploj vodi i sapunu barem pola minute.

Bijeli luk

Bijeli luk tjera viruse. Glavni aktivni sastojak bijelog luka alicin posjeduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje. Naučnici su potvrdili da jedenje bijelog luka na prazan želudac povećava njegovu djelotvornost pa ga slobodno pospite po tostiranom kruhu sa malo maslaca koji ste pripremili za doručak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.