Velik broj ljudi danas pati od lošeg zdravstvenog stanja zbog kojeg imaju povećani rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Predijabetes je stanje kod kojeg je nivo šećera u krvi viši od normalnog, no ipak ne toliko visok da bi se stanje dijagnosticiralo kao dijabetes tipa 2.
Fizička aktivnost, gubljenje kilograma, smanjenje stresa, prestanak pušenja i zdrava prehrana, samo su neki od vrlo važnih faktora za smanjenje rizika na minimum. Neke od zdravih namirnica koje mogu pomoći kod snižavanja šećera u krvi su:
1. Povrće bez ugljikohidrata
Ugljikohidrati u prevelikim količinama nisu dobri za zdravlje, a u svoj biste jelovnik svakako trebali uvrstiti povrće koje ih ne sadrži. Svaki obrok trebao bi sadržavati pola tanjira povrća koje obiluje vodom, vlaknima i vitaminima.
2. Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće ubraja se među najzdravije namirnice jer sadrži obilje vitamina i minerala, a malo kalorija. Redovna konzumacija zelenog lisnatog povrća može smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti tipa 2.
3. Voće
Voće je izuzetno dobro za ljude s predijabetesom. Najbolje je konzumirati voćku u prirodnom obliku.
4. Cjelovite žitarice
Konzumacija cjelovitih žitarica može sniziti nivo šećera u krvi te tako smanjiti rizik od pojave šećerne bolesti. Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata, smanjujući tako potrebu za inzulinom.
5. Mahunarke
Ljudi čija prehrana obiluje mahunarkama imaju najmanji rizik od nastanka dijabetesa.
6. Zdrave masnoće
Nezasićene masti su dobre za organizam i povoljno djeluju na inzulinsku rezistenciju.
7. Proteini
Oni usporavaju probavu, što omogućava nivou šećera u krvi da se nakon obroka stabilizira. Izvori dobrih proteina su ribe, mahunarke i bijela piletina.