ZDRAVLJE U KUĆI

Šta se dešava kada bakterije iz hrane dođu u organizam

Z. KARIĆ

17.6.2018

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne za zdravlje, nakon određenog vremena, tzv. inkubacijskog razdoblja, javljaju se simptomi trovanja. Ovisno o vrsti i količini bakterija, inkubacijski period može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

Bakterije unesene hranom u probavni sistem naseljavaju se u crijevnoj stijenci, gdje naglim povećanjem brojnosti ili svojim toksinima (otrovima) razaraju ćelije. Ponekad se toksini apsorbiraju te krvlju odlaze u druge organe, ometajući njihovu funkciju. U ovom slučaju govorimo o hranom prenosivim bolestima.

S druge strane, neke bakterije proizvode vrlo opasne toksine još u hrani pa se njihovim unosom u organizam simptomi javljaju znatno brže jer se bakterije ne moraju nužno razmnožavati u crijevima da bi se bolest razvila. U ovom slučaju možemo govoriti o trovanju hranom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.