FOTO + VIDEO

"Avaz" na licu mjesta: SIPA vrši pretres na Šipu, akcija vezana za pokušaj ubistva Živkovića

Pretresi se vrše u saradnji s Federalnom upravom policije

29.11.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su danas, prema nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na području Kantona Sarajevo započeli operativnu akciju "Kapital". 

Pretresi se vrše na 11 lokacija.  

Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, jedna od lokacija pretresa je naselje Šip.

U toku dana će od policijskih službenika SIPA-e biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić.

On je od ranije poznat organima gonjenja te se nalazi u KPZ Zenica. Hasić će iz ove ustanove vrlo brzo biti doveden na ispitivanje u prostorije SIPA-e.

Također, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

- Navedena operativna aktivnost se vrši s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela ubistvo iz člana 166. u vezi s krivičnim djelom pokušaj ubistva iz člana 28. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se desilo dana 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH. Tom prilikom je Živković ranjen s više metaka. U toku su operativne aktivnosti na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo. U toku dana će u prostorije SIPA-e biti dovedena lica koja će biti saslušana u svojstvu svjedoka, kao i osumnjičeni Jasmin Hasić - rekla je ranije za portal "Avaza" Jelena Miovčić, portparolka SIPA-e.

Pretresi se vrše u saradnji s Federalnom upravom policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.