Ako nam je dugovječnost prioritet, uvođenje promjena u prehranu odlična je ideja. Hrana koju redovno jedemo izravno utječe na naše fizičko zdravlje i otpornost na hronične bolesti, ali i na kognitivne funkcije. Dobra vijest je da postoji mnogo hranjivih namirnica koje mogu održati nivo energije i spriječiti bolesti. Međutim, neke namirnice mogu djelovati protivno tim ciljevima, potencijalno ubrzavajući starenje i povećavajući rizik od bolesti.
Nutricionistica Trista Best upozorila je na sljedeće vrste hrane koje mogu negativno utjecati na dugoročno zdravlje te koje bismo trebali izbjegavati ako želimo živjeti dugo i zdravo.
Trans masti
Trans masti, prisutne u margarinu, maslacu i prerađenim pekarskim proizvodima, još su jedna kategorija koju treba ograničiti, prema riječima nutricionistice.
- Trans masti povisuju loš holesterol (LDL) i snižavaju dobar holesterol (HDL), povećavajući rizik od srčanih bolesti - objašnjava Best za SheFinds. Ključno je provjeravati deklaracije i izbjegavati proizvode koji sadrže djelomično hidrogenirana ulja, te kad god je moguće, birati zdravije masnoće poput maslinovog ulja ili avokada.
Rafinirani ugljikohidrati
Bijeli hljeb često je standard u kuhinjama, no spada među najgore opcije za zdravlje. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba, peciva i pakiranih grickalica, posebno su štetni.
Best ističe:
- Rafinirani ugljikohidrati uzrokuju skokove nivoa šećera u krvi i upale, pridonoseći razvoju hroničnih bolesti.
Ove su namirnice visoko obrađene, što znači da im nedostaju vlakna i esencijalni nutrijenti, što može dovesti do prejedanja i drugih problema. Umjesto toga, važno je birati cjelovite žitarice poput kvinoje, zobi ili hljeba od cjelovitog pšeničnog zrna.
Pržena hrana
Konzumiranje pržene hrane, uključujući pomrfit, prženu piletinu i krofne, u velikim količinama, može biti iznimno loše za zdravlje zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i kalorija. Best napominje kako pržena hrana može "povećati upalu i pridonijeti riziku od hroničnih bolesti".
Tokom prženja u ulju ne dodaju se samo nepotrebne masnoće, već se mogu stvoriti i štetni spojevi. Alternativno, hranu možemo pripremati pečenjem, grilanjem ili korištenjem friteze na vrući zrak.