SMANJITE UNOS

Nutricionistica savjetuje: Ako želite doživjeti stotu, izbjegavajte ovu hranu

Nutricionistica Trista Best upozorila je na sljedeće vrste hrane koje mogu negativno utjecati na dugoročno zdravlje

AP

N. H.

prije 14 sati 10 minuta

Ako nam je dugovječnost prioritet, uvođenje promjena u prehranu odlična je ideja. Hrana koju redovno jedemo izravno utječe na naše fizičko zdravlje i otpornost na hronične bolesti, ali i na kognitivne funkcije. Dobra vijest je da postoji mnogo hranjivih namirnica koje mogu održati nivo energije i spriječiti bolesti. Međutim, neke namirnice mogu djelovati protivno tim ciljevima, potencijalno ubrzavajući starenje i povećavajući rizik od bolesti.

Nutricionistica Trista Best upozorila je na sljedeće vrste hrane koje mogu negativno utjecati na dugoročno zdravlje te koje bismo trebali izbjegavati ako želimo živjeti dugo i zdravo.

Trans masti

Trans masti, prisutne u margarinu, maslacu i prerađenim pekarskim proizvodima, još su jedna kategorija koju treba ograničiti, prema riječima nutricionistice.

- Trans masti povisuju loš holesterol (LDL) i snižavaju dobar holesterol (HDL), povećavajući rizik od srčanih bolesti - objašnjava Best za SheFinds. Ključno je provjeravati deklaracije i izbjegavati proizvode koji sadrže djelomično hidrogenirana ulja, te kad god je moguće, birati zdravije masnoće poput maslinovog ulja ili avokada.

Rafinirani ugljikohidrati

Bijeli hljeb često je standard u kuhinjama, no spada među najgore opcije za zdravlje. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog hljeba, peciva i pakiranih grickalica, posebno su štetni.

Best ističe: 

- Rafinirani ugljikohidrati uzrokuju skokove nivoa šećera u krvi i upale, pridonoseći razvoju hroničnih bolesti.

Ove su namirnice visoko obrađene, što znači da im nedostaju vlakna i esencijalni nutrijenti, što može dovesti do prejedanja i drugih problema. Umjesto toga, važno je birati cjelovite žitarice poput kvinoje, zobi ili hljeba od cjelovitog pšeničnog zrna.

Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane, uključujući pomrfit, prženu piletinu i krofne, u velikim količinama, može biti iznimno loše za zdravlje zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i kalorija. Best napominje kako pržena hrana može "povećati upalu i pridonijeti riziku od hroničnih bolesti".

Tokom prženja u ulju ne dodaju se samo nepotrebne masnoće, već se mogu stvoriti i štetni spojevi. Alternativno, hranu možemo pripremati pečenjem, grilanjem ili korištenjem friteze na vrući zrak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.