SMRTONOSNI TERET

Amnesty International: Crna Gora ne smije pomoći brodu "Katrin" u isporuci eksploziva Izraelu

AI je dokumentovao opsežne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane u eskalaciji sukoba između Izraela i okupirane Palestine

Okupirana teritorija Gaze. Anadolija

Dž. R.

prije 3 sata 30 minuta

Svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je saopštila da Crna Gora i Slovenija moraju spriječiti da u njihove luke pristane brod "Katrin", koji plovi pod portugalskom zastavom, a za koji se vjeruje da nosi eksplozive za Izrael, s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprinio činjenju ratnih zločina u Gazi, prenose Vijesti.me.

Osam kontejnera

- Prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru vanjskih poslova, teret broda 'Katrin' uključuje eksploziv namijenjen Izraelu. Vlasti Namibije odbile su da dozvole brodu da uđe u njihovu glavnu luku u avgustu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da teret broda uključuje osam kontejnera RDKS Hekogen eksploziva za Izrael. Saopštenja kabineta slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova ukazuju da brod ide ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će tovar nakon toga stići do Izraela - saopštio je AI.

Nataša Posel, šefica slovenačkog ogranka Amnesty International kazal je da smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu MV Katrin ne smije stići do Izraela, jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprinio činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima.

- Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je osigurala da MV Katrin ne prenese vojni teret u Izrael kroz luku te države. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog transfera - dodala je.

Ratni zločini

AI napominje da međunarodno humanitarno pravo (MHP) zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo činjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja MHP-a.

Kažu i da je AI dokumentovao opsežne dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane "u posljednjoj eskalaciji sukoba u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji koristeći širok spektar oružja". Istraživanje Amnesty Internationala, dodaju, pokazuje da je izraelska vojska koristila eksplozive za direktne napade na civile i civilne objekte i neselektivne napade u Gazi, blokirala humanitarnu pomoć i kolektivno kažnjavala Palestince tokom prošle godine.

- Države koje nastavljaju da prenose oružje Izraelu stoga djeluju suprotno svojim obavezama prema zajedničkom članu 1 Ženevskih konvencija i moraju hitno da spriječe sve takve transfere. Štaviše, kao države potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, Crna Gora, Portugal i Slovenija su se obavezale na uspostavljanje najviših mogućih zajedničkih međunarodnih standarda za regulisanje međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem u cilju smanjenja ljudske patnje - ističe AI.

Ukloniti zastavu

Dodaju i da Portugal, kao država pod čijom zastavom brod plovi, ne smije da koristi svoje plovilo za prenošenje eksploziva ili mora ukloniti svoju zastavu kako ne bi pomogao u transferu.

- Amnesty International poziva na hitan embargo na oružje Izraelu i palestinskim naoružanim grupama u Gazi zbog njihove upotrebe oružja za izvršenje ratnih zločina i drugih teških kršenja. Svaka država koja svjesno prenosi oružje stranama u ovom tekućem sukobu, uključujući tranzit brodova koji prevoze oružje i eksploziv, rizikuje da prekrši svoju obavezu da ne podstiče ili pomaže u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiju da omoguće takav transfer oružja Izraelu - poručila je Nataša Posel.

AI podsjeća da je brod "Katrin" 21. jula sa teretom napustio vijetnamsku luku Hai Pong.

- Namibijske vlasti su 24. avgusta povukle prethodno datu dozvolu da MV Katrin uđe u glavnu luku Namibije, pozivajući se na informaciju operatera broda da je neki od eksploziva na brodu bio namijenjen Izraelu. Ova odluka je zasnovana na zabrinutosti za potencijalno saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi. MV Katrin je trebalo da pristane u namibijski Valvis Bej 25. avgusta. Dana 31. avgusta, specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za okupirane palestinske teritorije Frančeska Albaneze rekla je da je osam kontejnera eksploziva na brodu MV Katrin čini 'navodno ključne komponente u avionskim bombama i projektilima' koje Izrael koristi protiv Palestinaca. Albaneze je pozvala druge države da blokiraju pristajanje broda u njihovim lukama. Države moraju poštovati svoje zakonske obaveze prema zajedničkom članu 1 Ženevskih konvencija i treba odmah da zaustave sve transfere oružja Izraelu - zaključuje AI.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.