KOPNENI UPAD

Analiza BBC-a: Historija pokazuje da je izraelskim snagama lako ući u Liban, ali teško izaći

Hezbolah se u Libanu često opisuje kao država u državi

AP

Dž. R.

prije 4 sata 3 minute

BBC je pristupio analizi trenutnog izraelskog kopnenog upada na jug Libana, što je čini se bilo neizbježno posljednjih nekoliko dana.

Značajna podrška

Širi se strah da bi to mogao biti početak šire kampanje protiv Hezbolaha, a historija pokazuje da je izraelskim snagama lako ući u Libana, ali teško izaći. Skoro godinu dana, dok je Hezbolah izvodio gotovo svakodnevne prekogranične napade na Izrael, mnogi koji ne podržavaju tu islamističku skupinu bojali su se da je zemlja uvučena u sukob u kojem nije htjela sudjelovati.

Hezbolah se u Libanu često opisuje kao država u državi. To je teško naoružana milicija, za koju se kaže da je jača od libanske vojske, ali i politički pokret zastupljen u parlamentu te društveni pokret sa značajnom podrškom. Moćan je i vrlo utjecajan.

Nemaju utjecaja

Libanske vlasti imaju vrlo malo ili nimalo utjecaja na postupke Hezbolaha, a mnogi u Libanu kažu da je skupina više zainteresirana za odbranu vlastitih interesa i interesa svog glavnog podržavatelja Irana.

Skupina, koju Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi na Zapadu opisuju kao terorističku organizaciju, oslabljena je intenzivnim izraelskim zračnim napadima i ubistvima glavnih zapovjednika, uključujući njezinog vođu Hassana Nasrallaha. No nije poražena. Ostaje prkosna te se obećala oduprijeti svakoj invaziji.

U Libanu je, kažu vlasti, raseljeno već milion ljudi, a više od 1.000 ubijeno je u posljednje dvije sedmice. Kako sukob eskalira, već iscrpljena zemlja upada u još dublju krizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.