TENZIJE

Đurić: Članstvo u Europskoj uniji je strateško opredjeljenje srbijanske vlasti

Odluka kosovskih vlasti da zatvori paralelne institucije koje na sjeveru Kosova kontrolira Beograd dovela je do novih zaoštravanja

Đurić i Tsahkan. Fena

FENA

jučer

Članstvo u Europskoj uniji je strateško opredjeljenje srbijanske vlasti i do 2027. godine Srbija bi mogla provesti sve reforme potrebne za pristupanje u EU, kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

"Članstvo u Europskoj uniji je ključno strateško opredjeljenje srbijanske Vlade i želimo do 2027. godine provesti sve potrebne reforme. Naša vlada je usvojila vrlo ambiciozan plan reformi i imamo prilično dobar učinak u proteklih osam godina u postizanju onoga što smo zacrtali, tako da postoji mnogo optimizma s naše strane da ćemo biti u stanju dostignuti standarde potrebne za članstvo u EU", kazao je Đurić tijekom susreta s estonskim ministrom vanjskih poslova Margusom Tsahkanom.

Đurić je istaknuo da se vanjska politika Srbije temelji na provedbi strateških nacionalnih ciljeva i to očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poštovanju uspostavljenih načela međunarodnog prava, članstvu u Europskoj uniji, razvoju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne suradnje.

"Naša zemlja ima jednako pravo da kao bilo koja druga zemlja na svijetu štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega pitanje Kosova za nas ostaje pitanje od najvišeg nacionalnog i državnog značaja", kazao je Đurić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova drži da su jednostrani potezi Prištine u posljednje dvije godine, kojima su oduzeta ljudska, politička i ekonomska prava Srba, rezultirali konkretnim mjerama koje će Srbija poduzeti u idućem razdoblju, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Odluka kosovskih vlasti da zatvori paralelne institucije koje na sjeveru Kosova kontrolira Beograd dovela je do novih zaoštravanja odnosa dviju zemalja.

Kosovske vlasti zatvorile su pet ureda lokalne uprave koje podržava službeni Beograd kako bi uspostavile ustavni poredak na cijelom teritoriju, no Beograd optužuje premijera Albina Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države upozorile su krajem kolovoza Prištinu zbog nekoordiniranih akcija kosovske policije i zatvaranja ureda na sjeveru zemlje te zatražili da ne povlači jednostrane poteze.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predstavio je u petak niz mjera za rješavanje problema Kosova, zahtijevajući ponajprije povratak na polazne točke svih dosad međunarodno priznatih i prihvaćenih sporazuma dviju strana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.