SRBIJA

Vučić posjetio mjesto gdje se planira iskopavanje litija, s njim došao direktor Rio Tinta

Jedno od njih je i mjesto Ljubovija gdje je stigao i direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Stausholm

Vučić i Stausholm posjetili Ljuboviju. RTS

N. H.

7.9.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Loznici, a posjetio je i okolna mjesta u posljednjim danima, gdje se najavljuje iskopavanje litija. 

Jedno od njih je i mjesto Ljubovija gdje je stigao i direktor kompanije "Rio Tinto" Jakob Stausholm.

 U gradovima širom Srbije je najavljeno iskopavanje litija izazvalo zabrinutost. 

- Poštujem opravdan strah ljudi - rekao je Vučić.

Nakon Vučića, obratio se i Stausholm, koji je rekao da bi sigurnost na prvom mjestu te firme prilikom eksploatacije litija u Podrinju.

Stausholm kaže da razumije da Rio Tinto još uvijek nije zadobio i nema povjerenje svih stanovnika Srbije i da jedan od razloga zbog kojih je u Loznici jeste da lično prenese šest obećanja.

- Prvo obećanje odnosi se na to da će lično voditi računa i pozivati na odgovornost svakog rukovodioca kompanije Rio Tinto, svakog menadžera, zaposlenog ili izvođača radova na projektu Jadar, koji će učestvovati u izgradnji i radu modernog podzemnog rudnika koji je siguran za sve stanovnike Srbije i životnu sredinu", rekao je Stausholm.

Drugo obećanje, dodao je, odnosi se na to da će hiljade zaposlenih u kompaniji Rio Tinto koji budu učestvovali u radu rudnika živjeti u Loznici, jesti lokalnu hranu, piti lokalnu vodu, udisati lokalni vazduh i poštovati lokalnu zajednicu.

- Treće što vam obećavam je da se radujemo i podržavamo nadzor naših aktivnosti od strane lokalne zajednice u vezi sa svim aspektima razvoja, izgradnje i rada našeg rudnika i to sve počevši od ovog trenutka - dodaje Stausholm.

Četvrto obećanje se odnosi na to da će tim Rio Tinta u Srbiji otvoreno i iskreno razgovarati sa svima i da će biti tu da čuju sve brige i nedoumice, i da ponude precizne odgovore zasnovane na činjenicama.

- Peto, obećavam vam da ćemo, kada pogriješimo, priznati tu grešku, ispraviti je, naučiti iz nje i nećemo je ponavljati - dodaje direktor Rio Tinta.

Šesto obećanje, zaključio je, jeste da tim Rio Tinta u Srbiji nikada neće prestati da radi na tome da zadobija i zadrži povjerenje građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.