NAJGORE U DALMACIJI

Požari širom Hrvatske: Objavljen snimak iz kokpita kanadera

Gusti oblaci dima nad požarištem te vjetar koji može neočekivano promijeniti smjer, otežavaju precizno gađanje, ali i povećavaju rizike za pilote

Iz kokpita kanadera. MORH

S. S.

2.8.2024

Veliki požari su pogodili Hrvatsku, a naročito je stradala Dalmacija. MORH je objavio snimku gašenja požara iz kanadera.

- Protupožarne zračne snage s avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802, uz vatrogasne jedinice, tokom protupožarne sezone svakodnevno učestvuju u gašenju požara na požarištima širom Republike Hrvatske.

Gašenje požara iz Canadaira iziskuje izuzetnu preciznost, vještinu i hrabrost. Gusti oblaci dima nad požarištem te vjetar koji može neočekivano promijeniti smjer, otežavaju precizno gađanje, ali i povećavaju rizike za pilote - kažu u MORH-u i dodaju:

- Sinergija između zračnih snaga i vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom na zemlji ilustrira složenost i opasnost borbe s požarima. Hrabrost pilota i posade, zajedno s neumornim radom vatrogasaca, često je ono što stoji između vatrene stihije i ljudskih života i imovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.