SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

Miroslav Lajčak: Rat u Ukrajini vratio proces proširenja na političku agendu

Treba da se ubrza proces formiranja zajedničkog regionalnog tržišta, kazao je Lajčak

Rat u Ukrajini vratio je proces proširenja na političku agendu. Agencije

E. T.

30.5.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak kazao je da je rat u Ukrajini vratio je proces proširenja na političku agendu, naglašavajući da je to prilika za države Zapadnog Balkana, ali i da je na njima da je iskoriste.

Lajčak je, na konferenciji za novinare uoči Samita za demokratiju u jugoistočnoj Evropi (SEE DEM), naveo da je rat promijenio sve i donio posljedice sa kojima se svi moraju suočiti.

- Region nije sam. EU je sa vama i pomaže vam da prevaziđete posljedice rata, bilo da je riječ o ekonomiji ili socijalnom uticaju. Imamo plan kako da pomognemo zemljama Zapadnog Balkana. Proširenje je bazirano na zajedničkim vrijednostima, a bitno je da zemlje regiona te zajedničke vrijednosti demonstriraju. Region ne može da čeka, to nam je jasno - rekao je Lajčak

Jedini odgvor, kako je dodao, jeste da se ubrza proces integracija.

- Ova tragedija je i prilika za region, ali zavisi i od država da li će iskorisitit tu priliku - rekao je Lajčak.

Upitan da prokomentarše inicijativu Otvoreni Balkan, on je kazao da EU podržava svaku inicijativu koja je inkluzivna i koja se bazira na evropskim normama i vrijednostima.

- Treba da se ubrza proces formiranja zajedničkog regionalnog tržišta. Naravno želimo da funkcionišu i postojeće inicijative - rekao je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.