HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Grlić Radman uoči sastanka u Briselu: Teritorijalni integritet i demokratija se moraju čuvati

Situacija na zapadnom Balkanu se pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu - naveo je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman. Agencije

Fu. M.

15.11.2021

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Briselu istakao je da se očekuju razgovori o brojnim temama, a jedna od njih će biti i situacija na zapadnom Balkanu.

- Situacija na zapadnom Balkanu se pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu. Moramo imati snažan pristup ovom dijelu Evrope. To je jedini pristup koji će nam omogućiti da stvari krenu boljim smjerom - rekao je Grlić Radman.

On se posebno osvrnuo na situaciju u BiH.

- Rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje. Ključ rješenja je poštovanje jednakosti tri konstitutivna naroda. Izborna reforma je ključna, trebamo napredak u tom smjeru, pod hitno. Podržavamo izborne reforme i to je nephodno za razvoj. Teritorijalni integritet i demokratija se moraju čuvati. Svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo. Djelovanja i izjave koje podsjećaju na devedesete moraju prestati - poručio je hrvatski šef diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.