SKUPŠTINA CRNE GORE

Ibrahimović: Rezolucija o Srebrenici onemogućit će da se zločinci kriju iza naroda, Vučurović: DF će glasati protiv

Usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija, kazao je Ibrahimović

Ervin Ibrahimović. CDM

CDM

9.6.2021

Skupština Crne Gore nastavlja redovno zasijedanje na kojem raspravljaju o Prijedlogu odluke o izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore i Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

U uvodnoj riječi predstavnik predlagača Ervin Ibrahimović kazao je da ovaj Prijedlog rezolucije podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Pravosnažna presuda

Tekstom rezolucije predviđeno je i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

- Smatram da na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i na osnovu usvojenih rezolucija u Evropskom parlamentu ui Kongresu SAD, usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija. Treba da nas zabrinu dešavanja u posljednjih 10 mjeseci. Pojačan je stepen, blago rečeno, multietničke i multivjerske distance. Zato smatram da će Rezolucija onemogući da se zločinci kriju iza naroda - ocijenio je on.

Poslanik Demokratskog fronta DF Jovan Vučurović saopštio je iz tog političkog bloka neće glasati za Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, jer je kako kaže “usmjeren protiv srpskog naroda”.

- Sadržaj ovog teksta je pokušaj satanizacije srpskog naroda. Ovo je samo nastravak politike bivšeg režima koja počiva i počivala je na čistoj mržnji prema srpskom narodu. Osuđujem zločin u Srebrenici, ali očekujem da se osudi i zločin nad Srbima - istakao je on.


Uvijek "za"

Šef poslaničkog Kluba Demokrata Boris Bogdanović je kazao da će oni glasati za Rezoluciju samo ako se u tekst uvrsti da nijedan narod srpski, crnogorski, bošnjački ni bilo koji drugi nije genocidan.

- Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvata jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih. Super ste ovo smislili, da iz podjela nikad ne izađemo - rekao je on i dodao da ne zna čemu služi nova inicijativa opozicije, ako nije za raspirivanje novih podjela i tenzija.

Poslanica kluba Crno na bijelo Suada Zoronjić ocijenila je da je prijedlog Bošnjačke strane na jedan način jednostrana jer nije prepoznala ulogu njihovih koalicionih partnera, ali je poručila da će glasati za Rezoluciju.

- U ime Bošnjačkog narodu kažem da sam 28. decembra da sam glasala za ovakav prijedlog i da ću danas i uvijek kada bude pitanje ovakve prirode, ko god da ga je predložio, glasati "za". Jer za mene dileme nema – u Srebrenici se desio genocid - istakla je Zoronjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.