BALKAN

Potvrđeni svi učesnici konferencije u Berlinu: Vučić, Tači, Rama, Haradinaj, Đukanović...

Za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika, kako se navodi, od velikog značaja su stabilnost i dobar razvoj ovog regiona

Makron i Merkel organizatori su sastanka

Avaz.ba

22.4.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) 29. aprila u Berlinu će organizirati konferenciju na koju su pozvani dužnosnici balkanskih država, izvijestili su njemački mediji.

Iz BiH putuje Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Za njemačku kancelarku i francuskog predsjednika, kako se navodi, od velikog značaja su stabilnost i dobar razvoj ovog regiona. Na balkanskoj konferenciji u Berlinu u fokusu interesiranja bit će odnosi Srbije i Kosova.

Iz Srbije i Kosova pozvani su predsjednici i premijeri. Tako će u Berlin putovati i Aleksandar Vučić i Hašim Tači te premijeri Ana Brnabić i Ramuš Haradinaj.

Iz Hrvatske na ovu značajnu konferenciju putuju premijer Andrej Plenković, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Albaniju će zastupati premijer Edi Rama, a Sloveniju premijer Marjan Šarec. Iz Crne Gore u Berlin putuje predsjednik ove zemlje Milo Đukanović.

Konferenciji u Berlinu prisustvovat će i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), kao i visoka predstavnica EU za sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.