KULTURNA ZAJEDNICA

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine organizuju mirnu protestnu šetnju

Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti

NUBBiH. Facebook

Dž. V.

13.8.2024

Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) pozivaju građane da im se pridruže u mirnoj protestnoj šetnji koja će se održati 15. augusta 2024. godine.

Njihova šetnja započinje okupljanjem ispred NUBBiH u 09:00 sati, nakon čega će se uputiti prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55h.

- Njeno gašenje bi značilo ne samo gubitak vrijednih bibliotečkih i arhivskih fondova, već i slabljenje akademske i kulturne zajednice koja se oslanja na ove resurse za razvoj i inovacije. Njeno propadanje ne bi samo osiromašilo našu intelektualnu baštinu, već bi ozbiljno ugrozilo temelje naše državnosti. Bez stabilnog i trajnog rješenja za finansiranje i upravljanje, riskiramo dugoročne posljedice po obrazovni i kulturni sektor naše zemlje - objasnili su na društvenim mrežama, te dodali da pozivaju sve one koji su svjesni važnosti ove institucije da im se pridruže.

- Zajedno možemo poslati snažnu poruku našim vlastima o važnosti očuvanja naše kulturne baštine - naglasili su uposlenici NUB BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.