OD 13. DO 20. JULA

Večeras otvaranje najstarijeg festivala amaterskog pozorišta FEDRA

Za Festival je bilo prijavljeno 15 predstava, a u takmičarski program je uvršteno njih osam

Selektor 52. FEDRE Vahid Duraković. FENA/ Pozorišne igre

D. R.

13.7.2024

Najstariji festival amaterskog pozorišta 52. Teatarski festival BiH FEDRA bit će otvoren večeras predstavom "Orkestar Titanik" (Hristo Bojčev, Željko Milošević) u režiji Željka Miloševića u Kulturno sportskom centru Bugojno.

Otvaranju Festivala FEDRA prethodit će otvaranje izložbe grafika "Živototisak" Dževada Hoze iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, u Galeriji Kulturno sportskog centra Bugojno.

Takmičarski program

FEDRA će se održati u period od 13. do 20. jula.

Selektor 52. FEDRE Vahid Duraković magistar dramaturgije u izjavi za Fenu je rekao da je za Festival bilo prijavljeno 15 predstava, a u takmičarski program je uvršteno njih osam.

- U takmičarskom programu je osam predstava iz Bosne i Hercegovine, u pratećem tri predstave i dvije predstave u programu FEDRICA. U kreiranju "izvedbenog teksta" teatri su kao podlogu koristili dramske tekstove, filmske scenarije, priče, pripovijetke, epsko-lirske balade, pjesme a neke su nastale na osnovu idejnog koncepta koji je razvijan u procesu postavljanja predstave. Primjetno je da većina teatarskih grupa koristi raznovrsna izražajna sredstva i da njihove scenske priče propituju savremene društvene probleme. Vjerujem da će predstave publici biti gledljive i da ćemo svi zajedno gledajući predstave, analizirajući ih na okruglim stolovima i realizirajući radionice naučiti nešto novo i barem malo dodatno osvijestiti svoj doživljaj života i društva oko sebe - kazao je Duraković.

Bogat repertoar

Na sceni Pozorišne dvorane Kulturno sportskog centra Bugojno tokom trajanja Festivala amaterskog pozorišta predstaviti će se Gradsko pozorište Trebinje s predstavom „Orkestar Titanik“ (Hristo Bojčev, Željko Milošević) u režiji Željka Miloševića; Hrvatsko kazalište Travnik s predstavom, „FAMILYr“ (Anto Bilić) u režiji Ante Bilića; Omladinsko pozorište Bileća i Dom kulture „Jevto Dedijer“ Bileća s predstavom „Ožiljci“ (Bojan Milidragović po motivima pripovijetke „Deca“ Ive Andrića i priča „Šestica“ Jelene Tasić i „Ko je to?“ Selme Parisi) u režiji Bojana Milidragovića; Banjalučko studentsko pozorište s predstavom „Svi smo mi glumci“ (Jelena Vukičević, Marija Pantin, Momčilo Stanojević, Branislav Nedić i Aleksandar Pejaković) u režiji Aleksandra Pejakovića.

Tu su i Pozorište mladih Tuzle s predstavom „Ljubav Omera i Merime“ (Adnan Mujkić po motivima balade “Smrt Omera i Merime”) u režiji Adnana Mujkića; Dramska sekcija JU Katolički školski centar Sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla s predstavom „Zašto ste probudili svoga muža?“ (Ivana Petrović) u režiji Ivane Petrović; Kulturno-umjetničko društvo Adem Alić, Gračanica s predstavom „Ne mogu da platim! Neću da platim!“ (Dario Fo, Mirela Trepanić Grbešić) u režiji Mirele Trepanić Grbešić; Teatar FEDRA Bugojno tradicionalno s predstavom „Društvo mrtvih pjesnika“ (Tom Schulman, Senada Milanović) u režiji Senade Milanović.

Članovi Stručnog žirija Festivala su Jelena Kordić Kuret (pozorišna, televizijska i filmska glumica) Slađana Zrnić (prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske) i Armin Omerović (pozorišni, televizijski i filmski glumac).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.