OŠTRA REAKCIJA

SDP osudio ismijavanje Remzije Delić, žene koja je u genocidu izgubila dva brata, oca i muža

Komentarisanje njenih godina i fizičkog izgleda nije samo nehumano, već i degradirajuće za one koji to čine, istakli su

Remzija Delić. SDP

N. H.

prije 2 dana

Nakon što je Remzija Delić, kandidatkinja Socijaldemokratske partije BiH za Općinsko vijeće Srebrenice, naišla na negativne komentare i komentare pune podsmijeha zbog svog političkog angažmana, oglasili su se iz SDP-a. 

Naveli su da je ta vrsta ismijavanja neprihvatljiva, te da je riječ o ženi koja je u genocidu u Srebrenici izgubila dva brata, oca i muža, te se hrabro vratila u to mjesto. 

Saopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti: 

- Ovakva vrsta ismijavanja je neprihvatljiva, posebno kada se radi o osobi koja ima pravo, kao i svi drugi, biti politički aktivna. Pravo na kandidaturu i izražavanje stavova nije privilegija onih koji se smatraju sposobnima prema nečijim subjektivnim kriterijima, već pravo svih građana. Remzija Delić ima pravo sudjelovati u političkom životu svoje zajednice, bez obzira na svoje godine ili prethodna iskustva.

Ismijavati nekoga poput Remzije Delić, koja je preživjela genocid, izgubivši tom prilikom dva brata, oca i muža, i hrabro se vratila u Srebrenicu, pokazuje koliko smo kao društvo daleko od pravih vrijednosti. Njen povratak i odluka da se politički angažuje govore o njenoj snazi i posvećenosti zajednici, što bi trebalo izazivati poštovanje, a ne ruganje.

Komentarisanje njenih godina i fizičkog izgleda nije samo nehumano, već i degradirajuće za one koji to čine. To nije kritika njenog političkog djelovanja ili stavova, već osobni napad koji cilja na njeno dostojanstvo. Kao društvo, moramo se zapitati šta gubimo kada zaboravimo na temeljne ljudske vrijednosti poput poštovanja i saosjećanja prema drugima, posebno prema onima koji su prošli kroz stravična iskustva. Kritikovanje nečijeg prisustva na političkoj sceni treba biti usmjereno na argumentiranu raspravu i procjenu njihovih stavova ili programa, a ne na uvrede koje ciljaju ličnost i dostojanstvo pojedinca. Ovakvi napadi često služe za skretanje pažnje sa stvarnih problema i pitanja koja su važna za zajednicu.

Bilo bi korisnije i dostojanstvenije da se umjesto toga vodi konstruktivna debata o stvarnim pitanjima koja utiču na život građana i o tome kako kandidati, uključujući i Remziju Delić, planiraju rješavati ta pitanja. Samo kroz takav pristup možemo izgraditi društvo koje se temelji na poštovanju, razumijevanju i zajedničkom radu za opšte dobro.

Remzija Delić - sinonim hrabrost - navodi se u saopćenju SDP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.