SEDMI PO REDU

Promocije knjiga, koncerti i predstave na programskoj ponudi Vareš Art Festivala

Otvorenje je 19. jula predstavljanjem drugog dopunjenog izdanja monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća"

Bogat program. FENA

FENA

13.7.2024

Sedmi Vareš Art Festival "Vaart" bit će otvoren 19. jula predstavljanjem drugog dopunjenog izdanja monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća" autora Željka Ivankovića koje će biti upriličeno u sali Radničkog doma.

Brojni izvori

Monografija obuhvata dva milenija vareške historije, koju je autor obradio u 65 cjelina nakon višedesetljetnog istraživanja, tokom kojega je konsultirao brojnu literaturu i izvore. Moderatori promocije su Čedo Jelić i Mladenko Marijanović.

- Drago mi je da se i treću godinu zaredom "Vaart" otvara s promocijom moje knjige. Prije dvije godine bila je promovirana moja pjesnička knjiga "Jeruzalemski murali", lani roman "Zaključana vrata". Ove godine drugo dopunjeno izdanje moje monografije "Vareš i vareški kraj kroz stoljeća". Vareš ima baš odličnu i zahvalnu publiku, kao i sjajne kulturne manifestacije koje ga čine kulturološki iznimno relevantnim u cijeloj BiH, pa mi je drago da tome i sam ponešto doprinesem - kazao je za Fenu Ivanković.

Teatarski sadržaj

Projekt menadžer JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš Stjepan Šimić navodi da će vareškoj publici i posjetiteljima predstaviti i izložbu radova nastalih na 10. Međunarodnoj likovnoj koloniji Borovica, koju organizira UG "Naš dom Borovica".

- Koncertom u parku ispred osnovne škole "Vaart Classic Night" u partnerstvu sa VaClaF festivalom, koji je stekao renome najznačajnijeg festivala ozbiljne glazbe u regiji, predstavit će se glazbenici: Sanel Redžić, gitara, Andrea Nikolić, violina, te Cipra kvartet (Andrea Nikolić, Angela Chia Chen Lin, Weronika Izert, Jadwiga Roguska; Belma Bešlić Gal). Ljubitelji ove glazbe moći će uživati u djelima Mozarta, obradama sevdaha i aranžmanima engleskih rock pjesama - kazao je on.

Šimić također izdvaja i tradicionalni Memorijal Ipeta Ivandića. On je zamišljen kao posveta generacijama varešana 60-tih,70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća koji su kao muzičari amateri ili profesionalci, audiofili, DJ-evi, kolekcionari vinila i audio vrpci, uživali u rock & rollu, gajeći i gradeći ovu vrstu subkulture. Na memorijalu će sudjelovati rock sastav "Pastiri" – Bijelo dugme tribute band iz Čakovca i "Starbridge" iz Sarajeva. Za nešto mlađu publiku planiran je Techno party u bašti Radničkog doma sa gostovanjem "Pandemic stereo" - Electronic duo iz Zenice.

Od teatarskih sadržaja publici će biti dostupna monodrama nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla "Bosanska kraljica". Ovu monodramu je režirao Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Petrović.

Godišnjica postojanja

Druga predstava koju će publika moći da pogleda je "Ne mogu danas, danas imam ženske probleme" u izvedbi Jelice Brestovac, za koju je tekst i režiju pripremio Cvetin Aničić.

Svi programi će se održavati u sali Radničkog doma koji je centar kulturnih aktivnosti za generacije Varešana, a Stjepan Šimić ističe da Dom ove godine obilježava 120. godišnjicu postojanja. Otvoren je 1904. godine, samo par godina poslije izgradnje Zemaljskog muzeja BiH i Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Sponzori 7. Vareš Art Festivala "Vaart 2024" su Općina Vareš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Vareš Art Festival trajat će do 29. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.