KOMENTAR DANA

Izlazak iz ormara

Bošnjacima dajte jasan izbor, da izaberu s koje strane civilizacije žele biti

Predsjedništvo SDA. Fena

Danijal Hadzovic

prije 4 sata 51 minutu

Vrijeme je da jednom za svagda sebi priznamo - Bakirova linija SDA nikada i nije htjela na Zapad. I vrijeme je da nam oni to sami kažu. Onako kako su to u Srbiji godinama govorili radikali ili Koštunica, ili u Hrvatskoj - kojekakvi mali, ali vrlo glasni radikalni desničari. Ne postoji u tome ništa strašno. Pobogu, vjera u ljudska prava, slobode, toleranciju, pravo izbora nisu pod moranjem. Demokratija nam dozvoljava i da ne volimo demokratiju. U tome i jeste njen paradoks. Uostalom, anti-EU stranke normalno djeluju širom Evropske unije, a one su „mala maca“ u odnosu na vaše stavove.

Ne kažem, vjerovatno i dalje postoji mnogo SDA-ovaca koji su iskreno orijentirani ka Evropskoj uniji. No, takvi su danas marginalizirani.

Danas nam najveća nada ove stranke Haris Zahiragić javno poručuje kako se treba okrenuti Rusiji, Kini i Srbima; Bisera Turković i dalje u nekom svojstvu špacira po Iranu i sastaje s njihovim dužnosnicima; poluzvanični mediji ove stranke (da ne spominjemo internet-stranice i razne „aktiviste“ koje ih podržavaju) redovno pišu hvalospjeve o islamističkim pokretima, prevode se i objavljuju umotvorine Putinovog ideologa Dugina, kandidati im mašu s četiri prsta, a gradski vijećnici poručuju da se žele pridružiti Hamasu.

I da se više ne zezamo, svi mi znamo šta prosječni SDA-ovac po Bakirovoj mjeri misli o Zapadu sa svim tim njegovim ćafirima, gej paradama, drogama, alkoholom, mogućnostima da odgovaraš za kriminal čak i kad si na vlasti, te ostalim dekadencijama (dobro, ne cjepidlačite, znam da mnogi od njih to sve vole, ali privatno).

Razumijem da nije lako „izaći iz ormara“ kad si usred Evrope i okružen svim tim njihovim utjecajima. No, konačno stisnite onu stvar i javno recite ono što svi znamo da je istina.

A Bošnjacima dajte jasan izbor, da izaberu s koje strane civilizacije žele biti. Oni neka odluče. Pošteno i konkretno, bez dosadašnje 30-godišnje prakse da se deklarativno zalaže za jedno, govori drugo, a provodi treće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.