SAZNAJEMO

Optužena sutkinja ostala bez nekretnine: Fazlagić blokiran stan vrijedan 235.000 KM

Nakon osam godina nedavno se pojavila u Kantonalnom sudu u Sarajevu kako bi se izjasnila o krivici u predmetu "Pravda"

Lejla Fazlagić: Bila u bjekstvu osam godina. Radio Sarajevo

Miralem  Aščić

prije 4 sata 6 minuta

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić, koja se nedavno, nakon osam godina, pojavila u Kantonalnom sudu u Sarajevu kako bi se izjasnila o krivici u predmetu „Pravda“, ostala je bez stana u Starom Gradu, vrijednog više od 235.000 maraka, saznaje "Avaz".

Bila nedostupna

Kantonalni sud u Sarajevu, podsjećamo, prije tri mjeseca je povukao potjernicu za Fazlagić, koja je prije osam godina pobjegla u Republiku Hrvatsku te je bila nedostupna bh. organima gonjenja.

Ona je pristala da joj se odrede mjere zabrane, ali ne i kućni pritvor, kako bi došla u Sarajevo i kako bi joj se sudilo za nezakonito knjiženje nekretnina u bh. metropoli.

Fazlagić je obavezno javljanje Sudu garantirala jamstvom na njenu imovinu u zemlji. Kako saznajemo, Fazlagić je kao jamstvo dala nekretninu - parcelu u Sarajevu u vrijednosti od gotovo 80.000 maraka.

Međutim, s obzirom na sudski postupak, saznajemo da je, na prijedlog Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevu donio rješenje kojim se blokira njena imovina, tačnije stan iznad Katedrale u Sarajevu, koji se nalazi u potkrovlju, vrijedan 235.000 KM. Radi se o stanu koji će biti dat na raspolaganje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Prema informacijama „Avaza“, čeka se sudsko rješenje kako bi blokirana nekretnina, na koju Fazlagić nema više pravo raspolaganja, bila u posjedu ove federalne agencije. Pitanje je dana kada će se to desiti.

Šta piše

Naime, u optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo protiv sutkinje Lejle Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito u Sarajevu preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam miliona KM. U tome su joj pomagali, kako tvrdi Tužilaštvo, pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.

Sve negirala

Govoreći u Sudu o tome da nije kriva, kazala je:

- Vratila sam se da odbranim svoju čast.

Tvrdi da joj je optužnicu „spakovala“ sutkinja Dalida Burzić, koja je njena bivša prijateljica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.