KOMENTAR DANA

Građani ne daju Unu

Graditelji hidroelektrane u vodi smaragdne rijeke vide samo kilovate

Izvorište rijeke Une. Dejan Rakita / PIXSELL

Alen Bajramovic

8.8.2024

Borba za najljepšu ili - da se ne naljute građani s obala Neretve, Drine, Save i drugih bosanskohercegovačkih ljepotica - jednu od najljepših rijeka u državi mora dati rezultate, a radovi na njenom vrelu odmah moraju stati.

Graditelji hidroelektrane u vodi smaragdne rijeke vide samo kilovate, ali nasuprot njih su građani i aktivisti tri države, neprocjenjiv značaj Une za Hrvatsku, posebno BiH, kilovatima nenadoknadiv turistički potencijal, stoljeća u kojima od starih Rimljana do današnjih dana niko nije ni pomislio da tako beskrupulozno nagrdi ovu rijeku, ali i pravo ljudi da svojoj djeci i unucima netaknutim ostave obale na kojima su odrastali.

Borba za Unu ujedinila je stanovnike i članove ekoloških udruženja Hrvatske, BiH i Srbije, koji već danima stoje na putu bagerima. Na ivici incidenta i fizičkog obračuna nastoje spriječiti nepopravljivu štetu, ali i postepeno bude svijest uspavanih građana, koji konačno i zauvijek trebaju shvatiti šta imaju i, ako zakoni već nisu, zaustaviti trajno uništavanje prirodnih ljepota zarad kratkotrajnog, ličnog interesa pojedinaca. I to ne samo u slučaju Une.

Nakon višednevnih protesta u Donjoj Suvaji, u blizini granice Hrvatske i BiH, reagirale su institucije susjedne države. Iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije naveli su da je u postupku dobivanja potrebnih dozvola investitor ipak zaobišao određene propise, pa je potrebna dokumentacija dostavljena i Inspektoratu Hrvatske koji provodi nadzor. Iako su se jučer pojavile informacije da su radovi obustavljeni, ekološka udruženja to su demantirala, navodeći da činjenica da su mještani i aktivisti prisutni na terenu i da blokiraju radove ne znači da su oni zvanično zaustavljeni.

Borba i dalje traje. Ljepota Une mora biti sačuvana i trajno zaštićena, a ako izgubimo nju, onda neka izgubimo sve, jer ništa lijepo i ne zaslužujemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.