LIČNOST DANA

Una Gunjak: Borba protiv tabua

Krenuo je kino život „Ekskurzije”, bh. kandidata za Oskara

Gunjak: Rediteljica filma. N. Šaljić

27.10.2023

Kino život filma „Ekskurzija“ Une Gunjak je krenuo, a samim tim se podgrijavaju i očekivanja da bi bh. kandidat za Oskara mogao dospjeti među nominirane filmove. Ovo je prvi dugometražni film rediteljice, a prema onoj narodnoj – prvo pa muško - odmah se našao u igri za nominaciju za Oskara.

No, Una je i do sada napravila vrlo dobar posao. „Ekskurzija“ je svjetsku premijeru imala na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je film osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

Gunjak se ukoštac hvata s temom seksualnosti mladih djevojaka u BiH i konstatira da se u našoj zemlji već 30 godina ništa ne mijenja.

Kazala je da je film nastao kao reakcija na skandal koji se desio prije desetak godina u BiH, gdje su navodno djevojčice od 13 godina na jednom putovanju ostale trudne...

Una je rođena u Sarajevu prije 37 godina, a trenutno živi u Francuskoj. Njen kratki film „Kokoška“ ostvario je veliki uspjeh. Dobitnik je nagrade „Srce Sarajeva“ i još niza priznanja, a među njima i evropskog Oskara - Evropske filmske nagrade (EFA) za najbolji kratkometražni film.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.