KOMENTAR DANA

Osmanovi biseri

Diplomati su ušli u državu u eri Osmana Mehmedagića, kao prvog čovjeka OSA-e, ali i Bisere Turković, tadašnje šefice diplomatije

Osman Mehmedagić Osmica. Avaz

Miralem  Aščić

13.9.2023

Da je Osman Mehmedagić, odnedavno penzioner i čovjek s američke crne liste, koji je bukvalno otjeran s pozicije direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), radio svoj posao umjesto što se krio iza suknje Sebije Izetbegović, kako „profesorica“ ne bi bila osuđena u aferi „Respiratori“, danas ne bi novinari otkrivali kako su ruski diplomati ušli u BiH i šta rade tu.

Zakon o OSA-i je jasan:

“Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je odgovorna za prikupljanje, analiziranje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka ovlaštenim dužnosnicima i tijelima u cilju zaštite sigurnosti, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, osnove ekonomske stabilnosti BiH, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po Bosnu i Hercegovinu.”

Između ostalog i: “Špijunaža usmjerena protiv Bosne i Hercegovine ili štetna po sigurnost Bosne i Hercegovine na bilo koji drugi način.”

Miralem Aščić. Avaz

I pitanje je kako su ruski diplomati ušli u BiH još lani i šta je radio čovjek bez diplome, opterećen istragama i aferama.

S druge strane, Elmedin Konaković, šef MVP-a BiH, koliko god nekad bio usporen, prenaporan u želji da se dodvori naciji, dokaže i prikaže šta su radili SDA sateliti pod kontrolom Bakira Izetbegovića, ovoga je puta u pravu.

Diplomati su ušli u državu u eri Osmana Mehmedagića, kao prvog čovjeka OSA-e, ali i Bisere Turković, tadašnje šefice diplomatije. Iste one šefice koja je šefa diplomatije Irana dočekala u državi kada ga je cijeli svijet odbio.

Aferimi Bisere i Osmice mogu se nabrajati unedogled. Ali svjesno se Osmicina paraobavještajna bulumenta angažirala da dokaže da su Konaković i aktuelni direktor OSA-e Almir Džuvo zakazali u priči o ruskim špijunima.

Očekivano, utrka je da se dokaže otkud opasni Rusi u Sarajevu, ali se zaboravlja da su tu već dvije godine, uz aminovanje ministrice zvane “Maldivi sedam dana”.

Iste one ministrice koja je kao tadašnji član Izvještajno-obavještajnog odbora pri Vijeću ministara BiH

Osmici odobrila, mimo svih procedura, pristup tajnim podacima, iako se protiv njega vodio sudski postupak.

No, davanjem pristupa Osmici Bisera je spašavala svoju i Bakirovu glavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.