KOMENTAR DANA

Dodik je nečovjek

Osim što ponižava bošnjačke žrtve, lidera RS savršeno nije briga, naravno, ni za srpske žrtve u „Oluji“

Dodik: Iza njega fotografija protjeranih Bošnjaka iz Žepe. Twitter

Danijal Hadzovic

7.8.2023

Dodik je nečovjek. Ne može se to više nikako drugačije ni nazvati ni tumačiti. Od balkanskih lidera smo do sada navikli na sve i svašta: korupciju, kriminal, nacionalizam, laži, širenje mržnje. Samo, rijetko ko je, uključujući i one direktno odgovorne za ratne zločine, bio spreman toliko se nisko spuštati da, nakon što su pobijeni, koristi svaku priliku da verbalno i politički urinira po žrtvama ratnih zločina.

Nakon što je predstavnicima trojke javno opsovao Srebrenicu, Dodik je odlučio da soli i drugu najveću bošnjačku ranu - Prijedor. U gradu u kojem je u prvim mjesecima rata na najbrutalniji način ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, Dodik je odlučio organizirati obilježavanje stradanja Srba u „Oluji“ u susjednoj Hrvatskoj.

No, ni tu skandali nisu stali pa se tokom Dodikovog govora u Prijedoru pojavila fotografija protjeranih Bošnjaka koja je uslikana 26. jula 1995. nakon pada Žepe.

Osim što je odlučio vrijeđati bošnjačke žrtve, i organizatori su bošnjačke žrtve odlučili da podvaljuju kao srpske, što, dakako, nije neka novost kada je u pitanju velikosrpska falsifikatorska propaganda.

Danijal Hadžović. Avaz

No, pored toga što ponižava bošnjačke žrtve, lidera RS, koji je odavno pogubio sve moralne, političke i ljudske kompase, savršeno nije briga, naravno, ni za srpske žrtve u „Oluji“. Naime, Srbi protjerani iz Hrvatske njemu su samo potrošno sredstvo koje koristi za najprizemnije političke provokacije, manipulacije i trgovine. Jednako onako kao što ih je iskoristio Slobodan Milošević, koji je, nakon što ih je nahuškao na rat i pobunu, na kraju ostavio na milost i nemilost Hrvatskoj vojsci i Tuđmanu.

Kao što će i Dodik, da bi se očajnički zadržao na vlasti i u svojim rukama sačuvao pozicije moći, biti spreman RS i srpski narod u BiH gurnuti u politički ambis, dužničko ropstvo i međunarodnu izolaciju. A u tom cilju, ako procijeni da će pomoći, neće prezati ni od najbrutalnijeg ponižavanja bošnjačkih žrtava. Neljudske psihopate nama vladaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.