ZAJEDNIČKO DJELOVANJE

Eksplozije uređaja u Libanu najnovije u dugom nizu sumnjivih izraelskih 'crnih operacija'

Navodna historija Izraela o postavljanju eksploziva u telekomunikacione uređaje datira još od 1972. godine

Moguće da je porukom aktiviran eksploziv. Instagram

Dž. R.

prije 12 sati 37 minuta

Pošto su stotine pejdžera u utorak eksplodirale širom Libana gotovo istovremeno, ubivši više ljudi i ranivši hiljade, CNN je saznao da su eksplozije rezultat zajedničke operacije izraelske obavještajne službe, Mosada i izraelske vojske.

Posljednji u nizu

Skoro tačno 24 sata kasnije, voki-tokiji su detonirali u novom valu eksplozija u srijedu širom Libana, rekao je sigurnosni izvor za CNN.

Napadi na koje se sumnja na militantnu grupu Hezbolah koju podržava Iran posljednji su u nizu tajnih operacija koje izraelska vlada odbija priznati, ali za koje se tvrdi da su ih izveli izraelski operativci.

Masakr u Minhenu

Navodna historija Izraela o postavljanju eksploziva u telekomunikacione uređaje datira još od 1972. godine, kao dio njegove osvete za ubistvo 11 Izraelaca, uključujući sportiste, na Olimpijskim igrama u Minhenu, koje je izvela palestinska militantna grupa Crni septembar.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo "Operaciju Božiji gnjev" i proveo godine tražeći umiješane u Minhenski masakr.

Mahmoud Hamshari, predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Parizu, bio je među napadnutima. Neidentifikovani operativci su navodno povezani sa izraelskim obavještajnim službama upali u njegovu kuću i postavili bombu u njegov telefon, prije nego što je druga osoba, koja se predstavljala kao italijanski novinar, dogovorila telefonski intervju s Hamšarijem. Kada je preuzeo poziv i identifikovao se, bomba je aktivirana daljinski.

Inžinjer

Napadi od utorka podsjetili su mnoge na ubistvo Jahje Ajaša (Yahya Ayyash) 1996. godine, glavnog Hamasovog proizvođača bombi poznatog kao "inžinjer", odgovornog za ubijanje desetina Izraelaca.

Ajaš je ubijen u Gazi nakon što mu je mobilni telefon, u kojem je bilo 50 grama eksploziva, eksplodirao blizu njegove glave. Nakon njegovog ubistva, desetine Izraelaca ubijeno je u četiri samoubilačka napada odmazde.

Iranski nuklearni naučnici

Od 2010. godine pet iranskih nuklearnih naučnika ubijeno je u atentatima povezanim sa inostranstvom, dok je Izrael pokušavao spriječiti svog najvećeg protivnika da razvije nuklearno oružje. U augustu 2015., na vrhuncu atentata, tadašnji izraelski ministar odbrane Moše Jalon (Moshe Ya'alon) kriptografski je rekao njemačkom časopisu Der Spiegel da se ne može smatrati odgovornim "za očekivani životni vijek iranskih naučnika".

Stručnjaci vjeruju da su Izrael i Sjedinjene Države odgovorni za postavljanje složenog kompjuterskog virusa nazvanog Stuxnet koji je uništio centrifuge u iranskom nuklearnom postrojenju 2010. godine.

Iranski zvaničnici su rekli da vjeruju da je sajber napad, koji je ciljao centrifuge, uključujući i one u nuklearnim elektranama Natanz i Bushehr, potekao iz Izraela i Sjedinjenih Država, ali nijedna zemlja nije komentirala porijeklo zlonamjernog softvera. Značajno je da je Stuxnet bio jedan od prvih slučajeva da se sajber napad manifestirao izvan sajber prostora, uzrokujući da su se centrifuge neprimijećeno otmu kontroli. Napad na pejdžer je naizgled još jedan slučaj sajber napada koji uzrokuje fizičke posljedice, za razliku od krađe novca sa bankovnog računa ili uklanjanja web stranice.

Mohsen Fakhrizadeh, koji je bio glavni iranski nuklearni naučnik, ubijen je istočno od Teherana 2020. godine iz mitraljeza na daljinsko upravljanje iz obližnjeg Nissana. Iranski zvaničnici rekli su da je oružje koristilo umjetnu inteligenciju i prepoznavanje lica kako bi otkrilo Fakhrizadeha i otvorilo vatru, prije nego što se automobil, navodno prepun eksploziva, samouništavao.

Ljudska inteligencija

Iako mnoga od ovih ubistava imaju naučno-fantastični aspekt, stručnjaci su naglasili da svaka operacija zahtijeva visok nivo ljudske inteligencije što dovodi do pitanja o sigurnosnim protokolima izraelskih protivnika. Nakon Fakhrizadehovog ubistva, obavještajni analitičari su naglasili da bi država ili akter i dalje morali da prokrijumčare specijaliziranu opremu za izvođenje operacije.

Nakon ovosedmičnih događaja, neki su špekulirali da su eksplozije mogle biti izazvane propustom izraelske kibernetičke sigurnosti koji je uzrokovao pregrijavanje i detonaciju litijumskih baterija u pejdžerima.

Dejvid Kenedi (David Kennedy), bivši obavještajni analitičar američke Nacionalne sigurnosne agencije, rekao je za CNN da su eksplozije bile "prevelike da bi ovo bio daljinski i direktan hak koji bi preopteretio pejdžer i prouzročio eksploziju litijumske baterije".

Kenedi je rekao da je vjerovatnije da Izrael ima ljudske operativce u Hezbolahu koji su bili u stanju presresti lanac snabdijevanja i mijenjati uređaje. 

- Pejdžeri bi bili ispunjeni eksplozivom i vjerovatno bi detonirali tek kada bi se primila određena poruka - rekao je.

New York Times je u utorak izvijestio da je Izrael sakrio eksploziv u seriji pejdžera naručenih od tajvanskog proizvođača Gold Apollo i namijenjenih Hezbolahu, te da je ugrađen prekidač za njihovo detoniranje na daljinu, prema neimenovanim američkim i drugim zvaničnicima upućenim u operaciju.

U nekim slučajevima, smatra se da se Izrael oslanjao na ljudske obavještajne resurse da ubije svoje neprijatelje, a ne na visokotehnološke operacije. U julu je politički lider Hamasa Ismail Hanije (Haniyeh) ubijen u Teheranu od eksplozivne naprave koja je bila tajno skrivena u gostinjskoj kući u kojoj je odsjeo, dva mjeseca prije nego što je detonirana, rekao je za CNN izvor upoznat s tim.

Međutim, Iran je tvrdio da je Hanijehov atentat izveden "projektilom kratkog dometa", što je u suprotnosti sa informacijama prenijetim CNN-u.

Iranska vlada i Hamas kažu da je Izrael izvršio atentat. Izrael nije ni potvrdio ni negirao svoju umiješanost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.