BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp krivi Bajdena i Haris zbog novog pokušaja atentata: Pucanje na mene izaziva njihova retorika

Iako i sam već dugo koristi zapaljivu retoriku, Tramp krivi svoj političke protivnike

Tramp: Pokušaj atentata u njegovom golf klubu. AP

E. Ć.

prije 2 dana

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp (Trump) je okrivio prvog čovjeka SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) i njegovu zamjenicu Kamalu Haris (Harris) za novi pokušaj atentata.

Novi pokušaj atentata se prije dva dana desio u Trampovom golf klubu na Floridi, a on je bez pružanja dokaza okrivio Bajdena i Haris da su "inspirisali još jedan pokušaj atentata na njega", ukazujući da su njihove kritike "prijetnja po demokratiju" iako i sam već dugo koristi zapaljivu retoriku, prenosi CNN.

Republikanski predsjednički kandidat, ostao je siguran poslije incidenta u Floridi i pohvalio je Tajnu službu što ga je zaštitila ali se nije ustručavao da brzo okrivi svoje političke protivnike. 

- Njihova retorika izaziva to da se na mene puca, iako sam ja taj koji će spasiti zemlju a oni su ti koji je uništavaju, iznutra i spolja - rekao je Tramp u izjavama za Fox News Digital.

Njegove izjave se umnogome razlikuju od reakcija posle pokušaja atentata na njega u julu tokom skupa u Batleru u saveznoj državi Pensilvaniji, kada mu je metak okrznuo uho.

Tada je Tramp pozvao na nacionalno jedinstvo izjavivši u objavi na društvenim mrežama da je "važnije nego ikad da budemo ujedinjeni".

Nekoliko dana kasnije ipak bivši predsjednik SAD vratio se svom uobičajenom govoru kada oštro kritikuje demokrate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.