ELEKTRIČNI SISTEMI

Završeno zasjedanje CIGRE u Parizu, autori iz BiH privukli pažnju

Autori iz BiH na studijskim komitetima CIGRE imali su pet referata

Zijad Bajramović. Fena

FENA

3.9.2024

Pedesetim zasjedanjem Međunarodnog komiteta za velike električne sisteme (CIGRE) održanom prošle sedmice u Parizu otvorena je nova era razvoja elektroenergetike u svijetu, a Bosna i Hercegovina se etablirala među zemlje u kojima je razvoj stručnih i naučnih saznanja u ovoj oblasti u usponu.

Takvu ocjenu po okončanju skupa za Fenu dao je Zijad Bajramović, predsjednik Bosanskoherecegovačkog komiteta CIGRE i član Administrativnog vijeća, izvršnog organa ove svjetske asocijacije.

- Autori iz BiH na studijskim komitetima CIGRE imali su pet referata a poslije prezentacije svakog od njih bilo je mnogo pitanja i zanimljivih rasprava - rekao je Bajramović.

Posebnu pažnju izazvao je referat Đenane Čampare i grupe autora o procjenama rizika povezanih sa kibernetičlkom sigurnošću kod punjenja električnih vozila, rečeno je u kontekstu sigurnosti kod novih aplikacija i tehnologija u cilju osiguranja energetskih kompanija. Ostali referati Senada Aganovića, Ajle Merzić, Elme Redžić i Adnana Mujezinovića, rađeni sa grupom saradnika, odnosili su se na optimizaciju puteva dekarbonizacije, koncept hibridnih elektroenergetskih sistema, modele finansiranja izgradnje obnovljivih izvora električne energije i primjenu vještačke inteligencije u elektroenergetici.

Ključne poruke sa skupa u Parizu, po riječima Bajramovića, između ostalog, odnose se na integraciju obnovljivih izvora, implikacije na sigurnost snabdijevanja i energetska tržišta.

- CIGRE je time osigurao liderstvo u svjetskoj energetici - istakao je Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.