I NAKON IGARA

Ajfelov toranj zadržat će olimpijske krugove

Kao gradonačelnica Pariza, mogu reći da je odluka moja i da imam suglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta

Ajfelov toranj. AP

FENA

1.9.2024

Ajfelov toranj zadržat će olimpijske krugove koji ga krase od juna i nakon Paraolimpijskih igara koje su upravo u toku, rekla je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, prenosi francuska novinska agencija AFP.

- Kao gradonačelnica Pariza, mogu reći da je odluka moja i da imam suglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta. Tako da će ovi krugovi ostati na Eiffelovom tornju - rekao je Hidalgo za francuski dnevnik Ouest-France. Nije precizirala koliko dugo.

Rekla je da će pet lakših krugova iste veličine zamijeniti one koji su trenutno pričvršćeni na najsimboličniji spomenik francuske prijestolnice jer su sadašnji preteški da bi dugo izdržali na tornju.

I Hidalgo je ponovila želju da olimpijski kotao, koji je "zapalio" olimpijski plamen, ostane u vrtovima Tuileries, ali da će o tome zadnju riječ dati predsjednik Emmanuel Macron jer je lokacija u državnom vlasništvu.

Organizatori su dobili brojna nacionalna i međunarodna priznanja za neometano odvijanje Olimpijskih igara usred najpoznatijih pariških znamenitosti, koje su predstavljale slikovitu pozadinu tokom takmičenja.

Hidalgo je istaknula kako su se "Francuzi ponovno zaljubili u Pariz koji više nikada neće biti isti". Iznijela je planove za ponovno odobrenje plivanja u dijelovima Sene do ljeta 2025.

Tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara organizatori su imali dosta problema te su morali odgoditi neke treninge i takmičenja u Seni zbog zagađene vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.