SJEVER IZRAELA

Hezbolah izveo nove napade na izraelske vojne objekte

Naglašeno je da su napadi izvedeni u znak odmazde protiv izraelskih snaga koje su gađale sela gdje žive civili na jugu Libana

Uništeni vojni objekti. Screenshot

Anadolija

27.8.2024

Hezbolah je objavio da su izveli dvije vojne operacije protiv izraelskih vojnih objekata i zgrada, javlja Anadolu.

U dvije odvojene izjave Hezbolaha navodi se da su gađane zgrade koje koriste izraelski vojnici u jevrejskom naselju Natur na jugu Golanske visoravni i da je bespilotnim letjelicama kamikazama uništena vojna oprema u naselju Dovev u blizini libanske granice.

Naglašeno je da su napadi izvedeni u znak odmazde protiv izraelskih snaga koje su gađale sela gdje žive civili na jugu Libana.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su tri osobe u gradu Mejadil i jedna osoba u gradu Shihin povrijeđene u izraelskim napadima.

Izrael je objavio da su se u nekim izraelskim regijama oglasile sirene za upozorenje na napad.

Izraelski borbeni avioni izveli su u nedjelju preko 40 zračnih napada na južni Liban, najteži napad od početka prekograničnih napada između Tel Aviva i Hezbolaha 8. oktobra prošle godine.

Libanska grupa je sa svoje strane rekla da je lansirala stotine raketa i projektila duboko u Izrael kao "prvu fazu" svog odgovora na prošlomjesečno ubistvo njenog višeg komandanta Fouada Shukra u zračnom napadu u Bejrutu.

Eskalacija dolazi u pozadini brutalnog izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno skoro 40.500 Palestinaca od 7. oktobra prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.