STUDIJA

U Švicarskoj najbolje plate više od najlošijih za 143 puta

Najveću razliku u platama imala je najveća banka u zemlji UBS

UBS: Najveća razlika. Facebook

FENA

26.8.2024

Jaz između najbolje i najlošije plaćenih radnika u Švicarskoj povećao se 2023. godine, pri čemu su menadžeri s najvišim platama u prosjeku zarađivali 143 puta više od svojih najslabije plaćenih zaposlenika, navodi se u studiji koju je u ponedjeljak objavio sindikat Unia.

Najveću razliku u platama imala je najveća banka u zemlji UBS. Međutim, UBS nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Plaćanje u banci postalo je politička tema, a švicarska ministrica finansija Karin Keller-Sutter u ovoj je godini kritikovala naknadu izvršnog direktora UBS-a Sergia Ermottija od 14,4 miliona švicarskih franaka 2023. godine.

Proizvođač lijekova Novartis imao je drugu najveću razliku u platama, a proizvođač hrane Nestle treću, navodi se u izvještaju.

Ni Novartis ni Nestle nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Usporedbe radi, prošle je godine u Britaniji prosječni izvršni direktor FTSE 100 zaradio 120 puta više od nacionalne prosječne plate, tvrdi analitička grupa High Pay Centre.

Razlika u platama u Švicarskoj na najvišem je nivou od 2019., kada su plate izvršnih direktora bile 148 puta veće od najnižih, navodi Unia.

- Jaz između najbolje i najslabije plaćenih radnika je ogroman i postaje sve veći – izjavila je glavna ekonomistica Unie, Noemie Zurlinden.

- Ne može se opravdati da direktori zarađuju puno više od običnih radnika. Bolja preraspodjela ekonomskih dobitaka posebno je bitna u vrijeme rasta troškova života - kazala je ona, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.