VANREDNO STANJE

Bjesne požari u Brazilu: 36 gradova u stanju visoke pripravnosti, uhapšene dvije osobe

Vlasti su zatvorile neke autoceste zbog slabe vidljivosti

Vanredno stanje u 45 općina. You Tube

Dž. R.

26.8.2024

Cijeli vikend su gorjeli šumski požari u najmnogoljudnijoj brazilskoj državi Sao Paulo, uzrokujući oblake dima na nebu, piše AFP.

Vanredno stanje

Požari su se proširili jugoistočnim Brazilom, a guverner Sao Paula Tarcisio de Freitas proglasio je vanredno stanje u 45 općina. Rekao je da su uhapšene dvije osobe osumnjičene za izazivanje požara.

Požari su gorjeli u poljima šećerne trske, a lokalni mediji prikazali su nekoliko mrtvih goveda koja su podlegla dimu i toplini.

Požari su uzrokovali smetnje u prometu. Vlasti su zatvorile neke autoceste zbog slabe vidljivosti. Nogometna utakmica brazilskog prvenstva također je otkazana u gradu Ribeirao Preto. U gradu Sao Jose do Rio Preto otkriveno je više od 300 požara, zbog čega su vlasti bile prisiljene zatvoriti škole.

- Požari ispuštaju gusti i otrovni dim koji šteti okolišu i ljudskom zdravlju, uzrokujući probleme dišnog sistema i kardiovaskularne poremećaje - stoji u vladinom saopćenju.

Dvoje poginulih

Državna vlada stavila je 36 gradova u stanje visoke pripravnosti zbog požara. Dva tvornička radnika poginula su u općini Urupes dok su se borili s plamenom.

Brazil je trenutno na vrhuncu sušne, vruće sezone. Niska vlaga i visoke temperature uzrokovale su više požara na jugoistoku, koji se također suočava sa sušom.

Ove je godine sezona šumskih požara započela početkom maja u Pantanalu, najvećem močvarnom području na svijetu. Broj požara u amazonskoj prašumi bio je na vrhuncu u dva desetljeća u mjesecu julu, kažu vladini podaci.

Ekstremni vremenski uvjeti duboko su pogodili Brazil, također uzrokujući rijetke poplave u državi Rio Grande do Sul koje su ostavile više od 170 mrtvih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.